Italië – Engeland: het duel waar Andrea Pirlo nachtmerries bezorgde aan Joe Hart

Sport | Italië – Engeland wordt de finale van EURO 2020. Op zondag 11 juli weten we wie de nieuwe Europese kampioen wordt. De affiche doet ons bij Proximus Pickx al watertandend terugdenken aan EURO 2012. Toen keken beide landen elkaar in de ogen in de kwartfinales, met een spannende penaltyreeks tot gevolg waarin ene Andrea Pirlo een heus gloriemoment kende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op zaterdag 24 juni vond in het Olympisch Stadion van de Oekraïense hoofdstad Kiev de kwartfinale van het EK 2012 plaats tussen Italië en Engeland. In de reguliere speeltijd maakten de Italianen, die onder leiding van bondscoach Cesare Prandelli aantrekkelijk voetbal speelden, de meeste aanspraak op de winst. Ze verzuimden echter de trekker over te halen, waardoor er verlengd moest worden. Omdat doelpunten ook in de twee toevoegde kwartieren uitbleven, kwam alles aan op een beslissende penaltyserie.

Zou een soortgelijk scenario zich ook zondag kunnen ontvouwen? Dat zou alvast slecht nieuws betekenen voor de Engelsen.

Koele kikker

Mario Balotelli en Steven Gerrard zorgden ervoor dat beide landen hun eerste penalty benutten. Omdat Riccardo Montolivo vervolgens naast schoot, moesten de Italianen aan de bak, zeker als Wayne Rooney vol overtuiging de 2-1 tegen de touwen joeg. Vervolgens trok Andrea Pirlo, die in 2012 het toernooi van zijn leven speelde, naar de penaltystip. Pirlo stond onder grote druk om de Azzurri in de race te houden. Koel als een kikker zou hij de monden bij iedereen doen opvallen door net op dat moment te opteren voor een loepzuivere Panenka.

Het bleek het begin van een ommekeer. Zo schoot Ashley Young de derde Engelse penalty tegen de lat. Nadat Antonio Nocerino de Italianen op 3-2 wist te zetten en Gianluigi Buffon de 3-3 van Ashley Cole kon voorkomen, mocht Alessandro Diamanti het proberen afmaken voor Italië. Dat deed hij ook: La Squadra Azzurra mocht naar de halve finales van EURO 2012.

Daar zou Italië ook de maat nemen van Duitsland, remember het gloriemoment van Mario Balotelli. In de finale stuitte Italië echter op een ontketend Spanje, dat zich tot Europees kampioen kroonde door de Italianen met 4-0 te kloppen.

Ingeving van het moment

Na afloop van de kwartfinale tussen Italië en Engeland was er maar één centraal gespreksonderwerp: de ballen die Pirlo had om op dergelijk moment een Panenka te trappen. "Pas toen ik naar het strafschopgebied toeliep, besloot ik het op deze manier te doen", blikte Pirlo later terug op het bewuste moment. "Ik zag dat hun keeper Joe Hart veel bewoog en grappige bewegingen maakte. Dus toen ik naar de rand van de 'zestien' liep en de bal had gepakt, koos ik ervoor om deze over hem heen te chippen."

Toenmalig Engels bondscoach Roy Hodgson stond na de partij nog steeds versteld van de move van Pirlo. "Die koele, berekenende manier waarop Pirlo de bal chipte, is iets dat je hebt of niet hebt als voetballer.” Ex-ploegmaat Daniele De Rossi haalde ook de loftrompet boven. "Ongelooflijk wat hij liet zien. Als iets mij van dit duel altijd zal bijblijven, is het wel de penalty van Pirlo. Zoiets heb ik zelden gezien in mijn loopbaan.”Treedt er zondag iemand in de voetsporen van Andrea Pirlo en schiet hij Italië naar een tweede eindzege ooit een EK? Het antwoord volgt op 11 juli vanaf 20u20 op Eén.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top