Kasper Schmeichel treedt in de voetsporen van zijn vader met de strijd tegen Engeland

Sport |
Vanavond komt het tot een treffen tussen Engeland en Denemarken voor een finaleplaats in de Euro 2020. Voor doelman Kasper Schmeichel is dit toernooi bijzonder, want in 1992 won Denemarken het Europees kampioenschap. In het doel stond toen niemand minder dan zijn vader, Peter Schmeichel. Deze laatste gelooft dat zijn zoon vandaag klaar is voor deze uitdaging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Denemarken beleeft als het ware een collectief déjà-vugevoel. De emoties bij de Deense supporters lopen hoog op, nu dat de teamgenoten van Simon Kjær op het punt staan om te spelen tegen Engeland in de halve finales van Euro 2020. Niemand had verwacht dat ze zo ver in het toernooi zouden geraken. Precies hetzelfde gevoel hadden de Denen in het begin van de jaren 90.
 
In 1992 kon Denemarken zich niet voor het Europese kampioenschap kwalificeren. Het voormalige Joegoslavië kon zich wel plaatsen, maar werd dat jaar verscheurd door een bloederige burgeroorlog. Vanwege dit conflict werd de Oost-Europese natie uitgesloten uit de competitie en mochten de Denen op het allerlaatste moment alsnog opdraven. De Deense selectie liet het beste van zichzelf zien op het toernooi en won tot ieders verbazing het Europees kampioenschap. Tot op vandaag is dit hun enige grote overwinning in de internationale voetbalcompetities.
 
Zo vader, zo zoon
 
Denemarken is nu twee wedstrijden verwijderd van de ultieme Europese zege. Nu is het de beurt aan Engeland, een land dat doelman Kasper Schmeichel goed kent. Hij is immers ook doelman voor Leicester City in de Premier League en komt in die hoedanigheid veel Engelse spelers tegen. We hoeven dan eigenlijk ook niet te zeggen dat Schmeichel een van de belangrijkste spelers van het Deense nationale team is.
 
Kasper Schmeichel heeft ook een indrukwekkende stamboom. Hij is niemand minder dan de zoon van Peter Schmeichel, een van de grootste keepers van het Scandinavische land. De oudere Schmeichel was de held van de halve finale tegen Nederland in 1992, toen hij in de strafschoppenreeks de beslissende penalty van Marco Van Basten wist te pakken.
 
Dit jaar kijkt de oud-doelman met trots naar de vorderingen van zijn zoon en zijn land op het EK. Volgens hem is het best wel mogelijk dat de halve finale tegen de Engelsen met penalty's wordt beslist. En in zo'n geval verzekert hij dat zijn zoon klaar zal zijn.
 
Een nieuwe uitdaging
 
"Ik weet zeker dat hij hetzelfde voelt als ik, dat hij het als een nieuwe uitdaging ziet", zei Peter Schmeichel. "Als doelman moet je altijd paraat staan, dat is nu eenmaal je taak in het voetbalteam. Je weet hoe belangrijk je rol in het team is, maar uiteindelijk kun je niet alles doen. Hij zal in elk geval klaar zijn voor de wedstrijd", voegde hij eraan toe.
 
Deze woensdagavond bevindt Kasper Schmeichel zich mogelijk in dezelfde situatie als zijn vader, maar dan 29 jaar later. De vraag die door ieders hoofd dwaalt, is of de Deense keeper het hoofd kan bieden aan de Engelse aanvallen. Vader Peter zal in elk geval de wedstrijd thuis via televisie volgen, zonder al te veel nervositeit. "Ik heb geleerd erop te vertrouwen dat hij goed genoeg is om daar te zijn, dus ik hoef niet meer gestrest te zijn omdat hij op het veld staat", verzekert hij.
 
Volg deze woensdag 7 juli vanaf 20u50 de halve finale tussen Engeland en Denemarken via Sporza, VRT NU, Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top