Denemarken rekent op Marathonman Maehle om stokken in de Engelse wielen te steken

Voetbal | Na alle tragedie rond de figuur van Christian Eriksen en de daarbij horende slechte start is het des te opmerkelijker dat Denemarken in de halve finales van EURO 2020 zit. Toch hebben de Denen hun plekje bij de beste vier zeker niet gestolen. Onder meer ex-Racing Genk-speler Joakim Maehle stuwde de Denen naar een hoger niveau op dit EK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het openingsduel tegen Finland leek het EK van Denemarken te gaan tekenen. Nadat Eriksen op de grond neerviel door een hartfalen, moest de partij dezelfde dag nog hernomen worden. Dat draaide niet goed uit voor Denemarken, dat met 1-0 verloor. Tegen België begon Denemarken ontzettend sterk en leidde het ook met 0-1 bij de rust. Pas na de koffie zette België de achterstand om in een 2-1-zege, waardoor Denemarken met 0 op 6 zo goed als uitgeschakeld leek.

Toch kwam er de ommekeer tegen Rusland. De alles-of-nietsmatch tegen de Russen werd overtuigend met 1-4 gewonnen, waardoor Denemarken alsnog als tweede eindigde in de groep van de Rode Duivels. Sindsdien is de Deense pletwals niet meer af te stoppen. Wales werd opzij geschoven met 4-0-cijfers, het stugge Tsjechië werd in de kwartfinales naar huis gestuurd met 2-1. Eén man speelde alvast een hoofdrol in deze heropleving: ex-Genk-speler Joakim Maehle.

Extra paar longen

Maehle, tegenwoordig actief bij het Italiaanse Atalanta, had in de voorbije drie matchen telkens een aandeel bij één doelpunt. Tegen Rusland en Wales scoorde hij een goal, tegen Tsjechië gaf hij de assist op de 2-0.

Daarnaast is Maehle vooral opgevallen door zijn loopvermogen. De Deense flankverdediger gaat en blijft gaan, een hele wedstrijd lang. Dat Maehle over een extra paar longen beschikt wisten we al in België, nu weet ook de rest van Europa het. Want van alle Denen maalde Maehle de meeste kilometers.

Bij Genk zullen ze de prestaties van Maehle met extra aandacht volgen. Indien Maehle een nieuwe transfer zou versieren, casht Genk nog eens 12,5 procent op de meerwaarde van de initiële transfersom. Genk verdiende reeds zo’n 15 miljoen euro aan de Deen. Dat kan dus nog stevig oplopen. Zijn makelaar liet op Twitter alvast weten dat de telefoon roodgloeiend staat.

Kleurenblind

Wie ook een belangrijke rol zal spelen straks tegen Engeland, is Thomas Delaney. De Deense middenvelder opende de score tegen Tsjechië en zette op deze manier de goede toon. Delaney is sowieso al een speciaal figuur in de selectie. Zijn naam doet vermoeden dat zijn roots elders liggen. Zo was zijn overgrootvader een Ier.

Daarnaast lijdt Delaney aan een genetische ziekte die slechts 8 procent van de wereldbevolking treft. Het betreft een vorm van daltonisme of kleurenblindheid waarbij Delaney moeite heeft om rood en groen van elkaar te onderscheiden. Het medische euvel zorgt er soms voor dat de middenvelder last heeft om zijn ploegmaats van de tegenstander te onderscheiden. Dat lost hij naar eigen zeggen op door naar de broekjes te kijken.

Hoe dan ook, de Denen kijken met goede gevoelens uit naar het duel op Wembley tegen Engeland. De vorige onderlinge confrontatie, in de Nations League vorig jaar, in het Londense stadion eindigde namelijk in een 0-1-zege voor Denemarken. Doelpuntenmaker van dienst toen was… Christian Eriksen.

Herhalen de Denen dit kunststukje in de halve finale van het EURO 2020? Kijk op woensdag 7 juli live vanaf 20u35 op Eén naar het antwoord.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top