Deze talenten worden de toekomst van de Rode Duivels

Rode Duivels |

Volgens sommige analytici is het tijdperk van deze generatie Rode Duivels zo goed als afgelopen en gaat het vanaf nu bergaf met de nationale ploeg. Proximus Pickx ging uit op onderzoek en concludeert dat er geen reden is tot pessimisme. Er staat immers heel wat nieuw talent te wachten op een eerste kans! 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al voor het Europees Kampioenschap goed en wel begon, maakten heel wat analisten zich zorgen: de Rode Duivels zijn oud geworden, te oud volgens sommigen. Met een gemiddelde leeftijd van 29,1 jaar zijn de Duivels (samen met Zweden) zelfs de oudste ploeg van het toernooi. De beste voetbalanalisten van het land verslikten zich vervolgens in hun koffie wanneer ze de leeftijden van verdedigers Jan Vertonghen (34), Toby Alderweireld (32) en Thomas Vermaelen (35) begonnen op te tellen: 101 jaar!

Ook de as van de ploeg is niet meer van de jongste. Zowel Eden Hazard (30), Kevin De Bruyne (30) als Axel Witsel (32) zitten al enige tijd op tram drie en beginnen de tand des tijds onherroepelijk te voelen, al kan de propvolle speelkalender er ook voor iets tussen zitten...

"Doorselecteren!"

“Je moet durven doorselecteren”, wordt hier en daar in een tv-studio geroepen. “Nieuwe jongens een kans geven”, klinkt het. Want enkel zo kan je volgens sommigen in de toekomst nog meestrijden op een groot toernooi. En ondanks het feit dat bondscoach Roberto Martinez al enkele jonge spelers liet opdraven tijdens de Nations League, is er nog heel wat talent dat op de radar prijkt om de Rode Duivels nieuwe voetbalimpulsen bij te brengen.

Laten we beginnen met het grootste talent van allemaal: Jérémy Doku. Deze amper 19-jarige flankaanvaller doorliep de jeugdreeksen van Anderlecht en maakte afgelopen zomer de overstap naar Stade Rennes. Op Euro 2020 liet hij, als enige Rode Duivel, de Italianen sterretjes zien met zijn snelheid en dribbels. Het leverde hem een tweet van Gary Lineker op, een artikel in de Amerikaanse krant The New York Times en wellicht een basisplaats in de volgende wedstrijd van de Rode Duivels.

Doku deelde tot voor kort de kleedkamer met ene Roméo Lavia. Dit 17-jarig toptalent werd in 2020 door Manchester City weggeplukt uit de jeugdopleiding van paars-wit en wordt er intussen op handen gedragen. Niemand minder dan Pep Guardiola vindt Lavia zelfs zo goed dat hij dit seizoen mee mag trainen met de A-kern van The Citizens. Lavia speelt op dezelfde positie als Youri Tielemans en Axel Witsel en wordt vergeleken met Fernandinho.

Alexis Saelemaekers is het tweede toptalent op deze lijst. Op 31 januari 2020 werd deze rechterflankaanvaller weggeplukt bij Anderlecht om aan de zijde van Zlatan Ibrahimovic te voetballen bij AC Milan. Daar doet hij het uitstekend: Saelemaekers speelde 32 wedstrijden in het shirt van Milan, daarin kon hij twee keer scoren en gaf hij vier assists.

Binnenkort krijgt Saelemaekers misschien wel Zinho Vanheusden tegenover zich in de Serie A. Vanheusden wordt door kenners geprezen om zijn verdedigende kwaliteiten en krijgt wellicht een droomtransfer naar Inter Milaan voorgeschoteld, de club waar hij ooit al speelde. Wat de plannen met Vanheusden in Milaan zijn, weten we nog niet. Maar hier in België wordt geopperd dat hij Toby Alderweireld zal vervangen.

Thomas Vermaelen zal in de toekomst wellicht plaats moeten maken voor Sebastiaan Bornauw. Dit 22-jarige verdedigend talent groeide in geen tijd uit tot een vaste waarde achterin bij FC Köln, een middenmotor uit de Duitse Bundesliga. Bornauw is sterk met het hoofd en nog sterker aan de bal en dat trok ondertussen al de aandacht van Wolfsburg.

In Dutise Bundesliga blijkt nog ander Belgisch talent rond te lopen. Bij Herta Berlijn bijvoorbeeld, want daar speelt ene Dodi Lukebakio. Lukebakio speelde een sterk seizoen bij Hertha Berlijn, werd titularis, maar kan soms mindere prestaties aan elkaar rijgen. Als hij dit seizoen alles op alles zet, wordt hij wellicht een naam om rekening mee te houden.

Hetzelfde kunnen we zeggen van Sambi Lokonga. Deze defensieve middenvelder van Anderlecht staat dicht bij een overstap naar Arsenal en kan rekenen op een mooie spelerscarrière. Volgens kenners heeft hij talent in overvloed maar moet hij de intensiteit van zijn spel een pak hoger leggen.

Tenslotte is er nog Charles De Ketelaere. Dit amper 20-jarige toptalent van Club Brugge heeft snelheid, vista en loopvermogen bij de vleet. Dat bewees hij de afgelopen seizoenen bij Club Brugge waar ze met niets dan lof over hem spreken. Het buitenland komt naar alle waarschijnlijkheid nog iets te vroeg, maar speelminuten krijgen bij de Rode Duivels is zeker aan de orde.

Ondanks het feit dat bondscoach Roberto Martinez nog niet van zich heeft laten horen sinds de uitschakeling op het EK, denken we dat hij al stiekem bezig is met de volgende wedstrijden van de Rode Duivels. Hopelijk heeft hij dan ook een hoofdrol weggelegd voor één van de bovenstaande jonge Belgische talenten.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top