Wat is de succesformule van Denemarken?

Voetbal |

Wie had ooit gedacht dat Denemarken het zo ver op het Europees kampioenschap zou schoppen? Want wat nu een sprookje is, begon als een nachtmerrie door het hartfalen van Christian Eriksen. Maar elke analist zal beamen: het succes van Denen op Euro 2020 is niet toevallig. Proximus Pickx ging na wat de formule is van de Scandinaviërs.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Deense nationale ploeg heeft talent tussen de rangen lopen, maar niet in het genre van Kevin De Bruyne of Romelu Lukaku. Daarom wil de Deense bondscoach dat elke speler dubbel zo hard werkt en dat ze voor elkaar door het vuur gaan. Wanneer sleutelspeler Christian Eriksen uitviel tijdens de allereerste wedstrijd van Denemarken, werd de groep een flinke knauw toegediend. Gelukkig hingen de Denen zo goed aan elkaar dat ze samen kracht hebben kunnen putten uit deze tegenslag. Het resultaat? De Denen strijden met een nog groter hart op het veld en lopen, nog meer dan anders, de longen uit hun lijf tegen elke tegenstander.

Pijlsnelle wingbacks

Denemarken laat haar tegenstanders moe worden. Dat doet de ploeg door haar wingbacks continu de flanken op en af te laten lopen en op die manier voor dreiging te zorgen. De stofzuigers van dienst zijn Joakim Maehle en Stryger Larsen. Maehle verruilde per 1 januari van dit jaar de Limburgse velden van Racing Genk voor de Italiaanse grasmatten van Atalanta Bergamo. Larsen speelt sinds 2017 voor het Italiaanse Udinese waar hij zijn aanvallende impulsen heeft leren afwisselen met verdedigende taken.

Van de twee vleugelbacks, zijn het momenteel de prestaties van ex-Genkie Joakim Maehle die de wereld rondgaan. Maehle scoorde tijdens dit EK al tegen Rusland en Wales en gaf tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië (2-1) een van de mooiste assists van het toernooi richting dat ander Deense toptalent Kasper Dolberg. Wat de prestaties van Maehle zo opvallend maken, is het feit dat de Deen als rechtsback keer op keer de linkerflank afloopt en het overzicht bewaart om met sublieme passes te strooien vanop de flank. Tegen Tsjechië was het weer van dat en trapte Maehle in volle snelheid een weergaloze assist met de buitenkant van zijn rechtervoet, recht in de voeten van Kasper Dolberg die binnen kon tikken.

Rijzende sterren

Die Kasper Dolberg heeft eveneens een groot aandeel in het succes van Denemarken op dit Europees Kampioenschap. Zijn motor sloeg aan tegen Wales waarin hij de eerste twee goals van Denemarken voor zijn rekening nam (0-4). Tegen Tsjechië was hij dus, zoals eerder beschreven, alert genoeg om de 2-0 binnen te tikken. Voor Dolberg zijn de goede prestaties van levensbelang. De 23-jarige spits werd ooit een grote toekomst voorspeld, maar verloor de afgelopen jaren heel wat van zijn glans door mindere prestaties.

Wellicht heeft de heropleving van Dolberg iets te maken met de jongen die achter hem op het middenveld loopt: Mikkel Damsgaard. Dit amper 21-jarige toptalent speelde afgelopen november zijn eerste wedstrijd voor Denemarken en moest vooral heel veel leren van Christian Eriksen. Door diens uitvallen op het EK kreeg de middenvelder van Sampdoria zijn kans. Die greep hij onmiddellijk: Damsgaard opende tegen Rusland de score en werd daarmee de jongste Deen die ooit scoorde op een internationaal kampioenschap en voorlopig de jongste doelpuntenmaker op Euro 2020.

Tactisch vernuft

Talent en loopvermogen is natuurlijk niet alles. Soms wordt een wedstrijd gewonnen door tactische beslissingen. Daar weet de Deense bondscoach Kasper Hjulmand gelukkig alles van. Neem bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Tsjechië. Toen de Tsjechische bondscoach Jaroslav Silhavy twee spelers met veel duelkracht in de match gooide, reageerde Hjulmand prompt door hetzelfde te doen. Dankzij zijn doortastende optreden, in combinatie met enkele talentvolle spelers en een snelle wingbacks, verloor Denemarken haar grip op de wedstrijd niet. Hjulmand heeft geen schrik om spelers op te offeren en net daarom is Denemarken een te duchten tegenstander. We zijn dan ook benieuwd of het hart en het talent van de Denen groot genoeg zal zijn om ook Engeland over de knie te leggen tijdens de halve finales van Euro 2020.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Het programma van de halve finale:
  • Italië - Spanje op dinsdag 6 juli vanaf 21u00 op Eén
  • Engeland - Denemarken op woensdag 7 juli vanaf 21u00 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top