Wat onbrak er bij België tegen Italië?

Rode Duivels | De kwartfinale was voor België de derde keer in vier internationale toernooien het eindstation. Op vrijdagavond botsten de Rode Duivels op een sterk Italië. België wist nooit controle te krijgen over de match en kon enkel op het einde de Italianen domineren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De teleurstelling is groot bij België. Dit EK ging het voor de eindzege, maar het avontuur stopte dus in de kwartfinales. Italië maakte indruk, zoals het dat al het hele toernooi doet. Roberto Martinez en zijn jongens vonden geen antwoord op het spel van de Italianen.

De Squadra maakte tactisch de keuze om de partij meteen in handen te nemen. De tijden van ‘catenaccio’ zijn duidelijk voorbij in Italië. De eerste minuten waren nog voor België, maar nadien nam Italië de bovenhand. De Belgen zagen af. Tijdens de eerste 45 minuten kreeg Italië heel wat kansen en Thibaut Courtois zag dat zijn verdedigers sterretjes zagen. De Rode Duivels konden daar wel een paar goede tegenstoten tegenover zetten, maar doelman Gianluigi Donnarumma stond pal.

Italië sloeg keihard toe in de eerste helft. Nicolo Barella en Lorenzo Insigne zorgden met twee heerlijke goals voor de 0-2. België kon op slag van rust terugslaan nadat Romelu Lukaku een penalty omzette, nadat er voordien een fout werd gemaakt op Jérémy Doku. De 1-2 bij de rust was verdiend.

Middenveld zag af

Door de intensieve pressing zorgden de Italianen voor veel problemen in de Belgische defensie. Daardoor konden de Belgen de bal niet in de ploeg houden en de enige optie was om snel diepgang te zoeken. In de aanval had Romelu Lukaku de veteranen Chiellini en Bonucci als bewakers. Zij gaven hem geen ruimte.

Kevin De Bruyne, die na de wedstrijd aangaf met een scheur in de ligamenten van de enkel te hebben gespeeld, haalde niet zijn gebruikelijke niveau. Jérémy Doku begon aarzelend aan de partij, maar wist zich nadien door te zetten. Zijn snelheid en dribbels bezorgden de Italianen de nodige problemen. De negentienjarige flankaanvaller was de gevaarlijkste Belg.

Op het middenveld was het trio Verrati-Barella-Jorginho oppermachtig tegen het duo Tielemans-Witsel. Jorginho boekte een succesvol passingspercentage van 99% (70 van 71) over de hele wedstrijd, een bewijs van de Italiaanse dominantie. Nicolo Barella van zijn kant legde een afstand van 11,7 kilometer af, wat aangaf dat Italië zeer dynamisch speelde.

Slechtste match op het EK

De Belgen zagen dus af. "Dit was onze slechtste wedstrijd op het EK, we zijn in elk compartiment in de problemen gekomen", zei Thomas Meunier na de wedstrijd. Een opzet die enigszins leek op die van de achtste finale tegen Portugal, waar België weinig balbezit had. De Italianen waren defensief en offensief echter efficiënt, Portugal niet.

Na een pijnlijke eerste helft waren de Rode Duivels beter in de tweede periode. De Italianen konden die hoge pressing niet volhouden, waardoor België steeds vaker de bal had. De invalbeurt van Mertens voor Tielemans gaf de Belgen een nieuwe impuls. Lukaku kwam dichtbij de 2-2, maar zijn bal werd op de lijn gered. Het zijn die details die het verschil maken.

België moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen tegen een zeer attractief en sterk Italië. Zij kwamen uitstekend voor de dag en zijn de grote favoriet voor de eindzege. De Rode Duivels waren verdienstelijk, maar misten net dat tikkeltje topkwaliteit inzake collectief denken en genialiteit.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Het programma van de kwartfinales voor zaterdag 3 juli:

  • Tsjechië-Denemarken vanaf 17u30 uur op Canvas
  • Oekraïne-Engeland vanaf 20u35 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top