Italië en Spanje gaan voor tweede EK-finale in drie edities

Sport | De eerste halve finale tussen Italië en Spanje is een klepper van jewelste. Tussen beide landen heerst er een gezonde sportieve rivaliteit. De Italianen beginnen als favoriet aan deze wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Italië schakelde in de kwartfinale immers België uit. De Squadra Azzurra speelde een zeer sterke match en gingen verdiend door naar de volgende ronde. Ze maakten er een heerlijke partij van tegen de Belgen en Lorenzo Insigne en Nicolo Barella zorgden voor de goals. Italië is meer dan ooit een hecht team.

Zware blessure bij Italië

In doel staat Gianluigi Donnarumma, die aan een fantastisch EK bezig is. De nieuwe doelman van PSG is nog altijd maar 22 jaar, maar behoort nu al tot de beste keepers ter wereld. Hij keepte een sterke wedstrijd tegen België en hield Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku met twee geweldige saves van een doelpunt. Achteraan zijn er ook Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci, die op hun 36ste en 34ste nog altijd van grote waarde zijn.

Roberto Mancini heeft van zijn ploeg een hecht blok gemaakt en Insigne & co steken in topvorm. Italië is veruit de best voetballende ploeg op het EK. Mancini kreeg wel met een grote domper af te rekenen tegen België. Linkerflankspeler Leonardo Spinazzola viel geblesseerd uit. Hij scheurde zijn achillespees af en is maanden buiten strijd. Dat is een fikse tegenvaller, want de speler van AS Roma was aan een geweldig EK bezig.

Welk gelaat toont Spanje?

De Spanjaarden toonden een heel ander gelaat. Ze spartelden zich doorheen de groepsfase en begonnen slecht met draws tegen Zweden en Polen. Tegen Slowakije wonnen ze met 5-0, waardoor ze naar de achtste finales gingen. Daar werkten ze een schitterend spektakelstuk af tegen Kroatië. Het werd 5-3 na verlengingen en zo scoorden de Spanjaarden plots 10 goals in twee duels.

Ze waren in de kwartfinale dan ook de grote favoriet tegen Zwitserland. Daar zagen we echter weer het trage voetbal van weleer terug. Spanje speelde zeer matig en na 90 minuten stond het 1-1. In de verlengingen kregen ze wél de nodige kansen, maar dat kwam vooral omwille van het feit dat Zwitserland sinds de 75ste minuut met tien spelers verder moest. Uiteindelijk won Spanje de strafschoppenreeks. Het is dus koffiedik kijken welk gelaat ze tegen Italië gaan tonen.

Beide ploegen kwamen elkaar de afgelopen EK’s ook tegen. In 2016 wist Italië Spanje in de achtste finales uit te schakelen. Het won met 2-0 na goals van Giorgio Chiellini en Graziano Pellè. In 2012 haalden beide ploegen de finale van het EK. Daarin was Spanje toen oppermachtig en het won met 4-0 via David Silva, Fernando Torres, Jordi Alba en Juan Mata. Wie trekt in 2021 aan het langste eind?

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Het programma van de halve finale voor dinsdag 6 juli:

  • Italië - Spanje vanaf 20u35 uur op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top