De comeback is real: Andy Murray komt na enkele jaren weer boven water op Wimbledon

Sport | “Ik kan het nog.” Met deze woorden vierde Andy Murray enkele dagen geleden zijn overwinning op de Georgiër Nikoloz Basilashvili in de eerste ronde op Wimbledon. Het was zijn eerste overwinning op gras sinds 2017. En de voormalige nummer 1 heeft de smaak weer helemaal te pakken. Ook de tweede klip wist hij te overleven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De terugkeer van Andy Murray op het heilige gras van Wimbledon was best emotioneel te noemen. Ooit was hij de beste van de wereld, maar de voorbije jaren was het kommer en kwel voor de Schot. Aanslepende blessures aan de lies en de heup hielden Murray jarenlang van de court. Het was na twee ingrijpende heupoperaties zelfs de vraag of Murray zou terugkeren op de tennisbaan. De drievoudige grandslamwinnaar knokte zich met horten en stoten terug en doet nu voor het eerst sinds 2017 in het enkelspel weer mee aan Wimbledon, met een wildcard vermits hij momenteel de nummer 118 is op de ATP-ranking.

Knokken voor plaats in derde ronde

Murray miste namelijk de edities van 2018 en 2019 omwille van zijn gekende blessures. De editie van vorig jaar werd dan weer geannuleerd omwille van de coronapandemie. Aan de start van deze editie gaf Murray aan dat hij niet voor het laatst naar Londen wou komen. “Ik wil blijven spelen. Ik heb zoveel blessures en zoveel tegenslagen gehad. Je weet nooit wat er komt. Ik benader daarom elk toernooi en elke wedstrijd alsof het mijn laatste is. Ik beschouw niets als vanzelfsprekend en probeer er altijd het maximale uit te halen.”

En dat lijkt Murray effectief te gaan doen. Murray wist namelijk een belangrijke trend voor hem op Wimbledon door te zetten: hij bereikt bij iedere deelname telkens minimaal de derde ronde. Want na de zege tegen de Georgiër Basilashvili kwam Murray in de tweede ronde uit tegen de Duitse kwalificatiespeler Oscar Otte. Murray moest diep gaan om de felbegeerde derde ronde te bereiken. De Schot kwam in de 3e set nog lelijk ten val, maar trok uiteindelijk na vijf sets aan het langste eind en won de partij na bijna 4 uur tennis.

Steun van de fans

“Een van de redenen waarom ik nog steeds speel, is vanwege momenten als deze”, zei Murray na zijn knokpartij op Centre Court tegen Otte. “Waarom zou ik dit opgeven?”, vroeg hij zich luidop af. “Ik had ieders hulp nodig en de fans hebben me geweldig gesteund. Ik heb genoten van het einde van de partij, van het middelste deel iets minder.”

Murray gaf toe moe te zijn na zijn thriller tegen Otte. In de derde ronde wacht de als tiende geplaatste Denis Shapovalov uit Canada. “Ik ben moe maar als ik alles zo overzie, voel ik me goed. Mijn heup voelt goed. Ik heb nu een rustdag en hopelijk kan ik daarna weer iets moois laten zien.”

Volg het grandslamtoernooi van Wimbledon tot en met 11 juli via Eurosport of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top