Kan outsider Denemarken zijn sprookje van EURO 1992 herhalen?

Sport | Nog acht landen strijden momenteel om de felbegeerde Europese voetbaltitel. Onder meer Denemarken, dat in dezelfde groep als de Belgen vertoefde, zit nog steeds in de race. Surfend op het enthousiamse om een topprestatie neer te zetten voor de onfortuinlijke Christian Eriksen, mogen de Denen hopen op een plek in de halve finales. Dan moeten ze zaterdag om 18 uur winnen van Tsjechië. In dezelfde tabelhelft kruist Engeland de degens met Oekraïne om 21 uur in Rome.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier doelpunten gescoord, nul tegen. Denemarken liet er geen gras over groeien in zijn 1/8e finale tegen Wales, dat op het vorige EK in 2016 nog de kwelduivel was van België. Het lukte deze keer Wales echter niet om opnieuw te verrassen. Denemarken wist de kwartfinales te bereiken, wat een evenaring is van hun prestatie op EURO 2004. Toen bleek het Tsjechië van Milan Baros en Jan Koller een pak sterker en won met 3-0 van Denemarken. Kunnen de Denen 17 jaar later revanche pakken op Tsjechië?
 
Deense afspraak met de geschiedenis
 
Sinds het tragische voorval met Eriksen en de nederlaag tegen Finland wist het Danish Dynamite indruk te maken met hun vastberadenheid, gevoel voor collectiviteit en talent. Na hun wrede nederlaag tegen de Belgen werden de Scandinaviërs de eersten in de geschiedenis van het EK om minstens 4 goals te scoren in 2 opeenvolgende wedstrijden, met name tegen Rusland in hun derde groepsmatch en tegen Wales in de 1/8e finales. In deze periode kregen de ploeggenoten van doelman Kasper Schmeichel slechts één tegendoelpunt te verwerken. Een standvastigheid op alle gebieden van het spel die hen misschien wel tot een outsider voor de eindoverwinning maakt.
 
Denemarken zal eerst Tsjechië moeten overwinnen, daarna hoogstwaarschijnlijk Engeland op Wembley in de halve finales en daarna misschien wel België in de grote finale voordat het de prestatie van 1992 kan herhalen. Toen kroonde Denemarken zich tot Europees kampioen tegen alle verwachtingen in. De eerstvolgende klip wordt dus Tsjechië, dat bewezen heeft een taaie klant te zijn op dit EK. Vraag dat maar aan Frank de Boer, die sinds de exit van Nederland een stap opzij zette als bondscoach. Ook de geschiedenis hebben de Denen niet mee. Denemarken kon namelijk Tsjechië nog nooit kloppen op een EK-eindronde.
 
Wie stopt Engeland?
 
Later op zaterdagavond zal Engeland voor de eerste keer in het toernooi weg zijn van Wembley. De Three Lions moeten een omweg maken naar Rome voordat ze misschien terugkeren naar hun voetbaltempel. Om bij de laatste vier te komen in de Londense hoofdstad moeten ze Oekraïne overwinnen, dat Zweden in de vorige ronde versloeg. De Engelsen zijn overduidelijk favoriet en hebben een duidelijk pad naar de finale na Duitsland te hebben uitgeschakeld, terwijl Nederland vroegtijdig uit het toernooi werd geknikkerd door Tsjechië.
 
Bondscoach Andrey Shevchenko en zijn team zullen er alles aan doen om het Engeland knap lastig te maken. Voor hen kan EURO 2020 niet meer stuk. Het is namelijk de eerste keer dat Oekraïne in de kwartfinales van een EK zit. Ook de Oost-Europeanen zullen met revanchegevoelens aan de match tegen Engeland beginnen. Toen Oekraïne in 2012 het EK samen met Polen organiseerde, was het Engeland dat in de laatste groepsmatch de Oekraïnse droom deed uiteenspatten. Engeland won met 1-0, waardoor Oekraïne niet verder geraakte dan de groepsfase. De Oekraïners dromen er zeker van om de rollen zaterdag om te keren.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de matches nog intenser dankzij de interactieve Proximus Pickx ervaring.
 
Het programma van de kwartfinales op zaterdag 3 juli

  • Tsjechië - Denemarken vanaf 17u30 op Canvas
  • Oekraïne - Engeland van 20u35 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top