Atalanta Bergamo zet zich op EURO 2020 in hetzelfde rijtje als Real Madrid, Barcelona en Anderlecht

Voetbal | Met de kwartfinales in zicht begint het stilaan moneytime te worden voor de nog aanwezige landen op dit EK. Toch kunnen we het clubvoetbal, dat momenteel stil ligt in Europa, er lekker bij halen. Zo heeft het Italiaanse Atalanta Bergamo een knappe primeur gepakt op dit Europees kampioenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eén van de kwartfinales straks wordt de kraker tussen België en Italië. De Italianen sleepten hun kwalificatie uit de brand na een 2-1-zege tegen Oostenrijk. Pas in de verlengingen vielen de goals. Het winnend doelpunt kwam van de voet van invaller Matteo Pessina. Die laatste is maar liefst één van de negen aanwezige EK-spelers die op de loonlijst staat van provinicieclub Atalanta Bergamo.

Van die negen deelnemers wisten er nu met Pessina reeds vijf Atalanta-spelers te scoren op dit EK. Naast de Italiaan scoorden ook de Rus Aleksey Miranchuk, de Deen Joakim Maehle, de Kroaat Mario Pasalic en de Duitser Robin Gosens een doelpunt op EURO 2020. Hiermee is Atalanta nog maar de vierde club in de EK-geschiedenis die vijf spelers zag scoren op een Europees kampioenschap. De club treedt op deze manier toe tot hetzelfde rijtje als RSC Anderlecht (EK 1984), FC Barcelona (2000) en Real Madrid (2012). Een straf statistiekje als je het ons vraagt!

Doelpuntenmachine

Regisseur van het succes dat Atalanta nu reeds enkele jaren kent, is trainer Gian Piero Gasperini. Sinds hij in 2016 postvatte op de bank van Atalanta, waait er een nieuwe wind door de club. Atalanta werd van een middenmoter/degradatiekandidaat omgetoverd tot een stabiele Italiaanse topclub. De voorbije drie seizoenen eindigde Atalanta telkens op het podium in de Serie A.

Daaraan gekoppeld brengt het team ook nog eens attractief, aanvallend en dynamisch voetbal. In de laatste twee seizoenen scoorde Atalanta respectievelijk 98 en 90 goals. Dat doet Gasperini door met een driemansachterhoede te voetballen. Met hoog opkomende vleugelspelers (Gosens op links en Maehle op rechts) zet het team ook nog eens hoge pressing op de achterhoede van de tegenpartij. Met dit beproefde recept krijgt Atalanta nu al jaren applaus vanop iedere bank.

Slim en gezond beleid

Naast het sportieve succes beleeft de club ook financieel mooie tijden. Het transferbeleid bij Atalanta is er eentje waar menig voetbalploeg op jaloers zal zijn. Het internationale accountants- en adviesbedrijf KPMG becijferde een tijdje terug dat Atalanta als een van de weinige clubs in Europa winst wist te boeken ondanks de coronacrisis. De Bergamasken zagen hun budget de voorbije vijf jaar fors stijgen, van 60 miljoen naar 150 miljoen euro.

Dat gebeurde dus via slimme aankopen die later voor een pak meer geld zouden doorverkocht worden. Denken we maar aan Dejan Kulusevski naar Juventus, of Franck Kessié naar Milan. En na EURO 2020 zou de kas nog eens gespijsd kunnen worden. Zo weet de Duitser Robin Gosens de aandacht te trekken van FC Barcelona, als we de geruchten mogen geloven. Joakim Maehle, ex-Genk, staat dan weer in de belangstelling van Chelsea en Inter. Ook de Zwitser Remo Freuler en de Oekraïner Ruslan Malinovskyi (tevens ex-Genk) speelden zich reeds in de kijker.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top