Thomas Vermaelen: onze 35-jarige rots in de branding die CR7 probleemloos afstopt

Sport |

Niet enkel de knalprestatie van de broertjes Hazard bezorgde de Rode Duivels gisteren de overwinning tegen Portugal, ook de verdedigers deden hun duit in het zakje. We denken dan spontaan aan de 35-jarige Thomas Vermaelen: hij was uitblinken van dienst in de defensie en hield ene Cristiano Ronaldo mooi aan de leiband.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niet enkel doelman Thibaut Courtois is een fenomeen volgens verdediger Jan Vertonghen. Ook Thomas Vermaelen dicht hij wonderlijke eigenschappen toe. De verdediger van FC Porto zei gisteren voor de camera’s van de Franstalige openbare omroep RTBF dat hij er nog steeds van staat te kijken hoe zijn voormalige ploegmakker van bij Beerschot en Ajax nog steeds een puike indruk nalaat op en naast het veld.

Vermaelen vlekkeloos

Van bij de start van dit toernooi werd er meewarig gedaan over de selectie van de inmiddelse 35-jarige Thomas Vermaelen. “Was hij niet te oud?”, klonk het bij critici. “En was hij het voetballen niet verleerd in Japan?” Maar zijn solide optreden tegen Finland legde de vele criticasters het zwijgen op en leverde hem zelfs een basisplaats op tegen Portugal, de regerende Europese kampioen.

‘Solide’, zo kunnen we ook Vermaelens wedstrijd tegen Portugal samenvatten. The Verminator kreeg de aartsmoeilijke opdracht om Cristiano Ronaldo, de vijfvoudige winnaar van Le Ballon d’Or af te stoppen en deed dat met verve. CR7 werd goed afgestopt door Vermaelen en kon op die manier Thibaut Courtois nooit het leven zuur maken, op een paar vrije trappen na.

Hoe doet Vermaelen dat op zijn leeftijd? Wel, door zijn ervaring in te zetten tijdens luchtduels en tijdens één-op-één krachtmetingen. Wanneer Vermaelen er uitzonderlijk niet in slaagde om CR7 te dwarsbomen, stonden Vertonghen en Alderweireld klaar om de weg naar het Belgische doel verder te versperren.

Vermaelen vs Immobile

Vermaelen scoorde volgens de talrijk aanwezige pers goede punten. Maar of dat genoeg is om tegen Italië opnieuw in de basis te staan, moet nog blijken. We weten immers allemaal dat Vermaelen al op leeftijd is en heel blessuregevoelig is. Zal hij dus opnieuw zijn kans krijgen tegen La Squarda? “Geen idee”, klinkt het bij Jan Vertonghen voor de camera van RTBF. “We hebben vandaag goed verdedigd, maar dat deden we ook toen Jason Denayer en Dedryck Boyata op het veld stonden, hoor. Het is uiteindelijk de coach die beslist”, concludeerde Vertonghen.

Volgens ons zal Roberto Martinez geneigd zijn om deze typedefensie te laten staan, ook tegen Italië. Het spel van de Italiaanse spits Ciro Immobile ligt Vermaelen namelijk zeer goed en laten we niet vergeten dat The Verminator ook een goal kan scoren als het moet. Dan kan van pas komen tegen de Italianen die alles op alles zullen zetten om ene Romelu Lukaku af te stoppen.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het speelschema van maandag 28 juni:

  • Kroatië - Spanje: vanaf 17u30 op Canvas
  • Frankrijk - Zwitserland: vanaf 20u35 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top