Kroatië-Spanje: de match waarin Andrès Iniesta Luka Modric & co op een hoopje speelde

Voetbal | Met Kroatië-Spanje staat er een topper op het programma in de 1/8ste finales van het EK. In 2012 troffen beide landen elkaar ook op het Europees kampioenschap. Kroatië viel toen ten prooi aan een masterclass van grootmeester Andrès Iniesta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beide landen gaven elkaar toen partij in de groepsfase. Spanje was de grote favoriet, want op dat moment was het de beste ploeg ter wereld. Ze hadden twee jaar voordien het WK gewonnen en het beschikte toen over één van de beste nationale ploegen ooit. In dat team tegen Kroatië speelden die avond toppers als Iker Casillas, Gérard Pique, Sergio Ramos, Xavi Hernandez, David Silva én vooral Andrès Iniesta.

Zoals in een tekenfilm

‘El Blanquito’ speelde op 18 juni 2012 de Kroaten, waar toen ook kleppers als Luka Modric, Ivan Rakitic en Mario Mandzukic speelden, op een hoopje. De 28-jarige Iniesta was in die periode op zijn allerbeste niveau en was een streling voor het oog. Tegen de Kroaten haalde hij alles uit de kast. Balvast, strooien met passes, kort wegdraaien, aanwezigheid… Iniesta was simpelweg onhoudbaar. De kers op de taart kwam er in de 88ste minuut toen hij met een heerlijke controle en dito overzicht Jésus Navas de winnende treffer aanbood. Na de match wisselde Iniesta truitjes met Modric. Twee kunstenaars op een voetbalveld, maar die dag was Iniesta veruit de beste van de twee. Hij werd na die match uitgeroepen tot ‘Man van de Match’.

Spanje zou uiteindelijk het EK winnen en Iniesta werd na het EK uitgeroepen tot de beste speler op dat toernooi. Andy Roxburgh van de technische commissie van de UEFA sprak toen lovende worden. “Iniesta heeft creatief en doortastend voetbal uitgedragen en speelde het hele toernooi fabuleus”, liet hij noteren. Daar viel geen speld tussen te krijgen. Marca maakte nog een filmpje met daarbij de vergelijking met het voetbaltekenfilmpje ‘Olive en Tom’. Daar werd het parcours gevolgd van Olivier Atton, die de beste speler ter wereld wilde worden. Daarbij is er een fragment waarbij een speler omgeven wordt door tegenstanders, en de Spaanse krant pakte uit met een foto van Iniesta tegen Kroatië. Een horde Kroaten probeert hem de bal af te nemen, net zoals in de cartoon.Drie prijzen met Spanje

Het Spanje van toen was de verpersoonlijking van ‘tika-taka’ en Iniesta was de meest begenadigde speler van die generatie. Iniesta zou nog tot 2018 doorgaan als Spaans international. Hij won twee keer het EK en één keer het WK. Door zijn beslissende treffer in de finale tegen Nederland op het WK 2010 kreeg hij overal applaus in Spanje, zelfs in het Bernabeu van Real Madrid.

Iniesta speelde tot 2018 voor FC Barcelona en ging nadien naar het Japanse Vissel Kobe. Daar laat hij de Japanse fans op zijn 37ste nog steeds genieten van zijn onwaarschijnlijke talent, met Thomas Vermaelen als bevoorrecht ploegmaat.

Andres Iniesta vs Croatia (18.06.2012.) from andresiniesta8 on Vimeo.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het speelschema van maandag 28 juni:
  • Kroatië-Spanje: vanaf 17u30 op Canvas
  • Frankrijk-Zwitserland: vanaf 20u35 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top