Talisman Andriy Shevchenko schrijft tegen Zweden op EURO 2012 geschiedenis voor Oekraïne

Voetbal | Met ietwat geluk wist Oekraïne zich als beste derde toch nog te plaatsen voor de 1/8e finales op dit EK. Tegenstander wordt Zweden. De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, was op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Toen speelde huidig bondscoach Andriy Shevchenko een hoofdrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag 11 juni 2012 werd een dag om nooit te vergeten voor de Oekraïense voetballiefhebber. Het land was mede-organisator van het EK en mocht die dag zijn Europese campagne starten in het Olympisch Stadion van Kiev. Het werd meteen het grote EK-debuut van Oekraïne. Tegenstander die dag werd Zweden. Vermits Oekraïne en Zweden in een zware groep met Engeland en Frankrijk waren ingedeeld, zou de openingspartij meteen van cruciaal belang zijn voor het vervolg van het toernooi.

De hype rond de partij werd nog eens extra vergroot vanwege de twee iconische spitsen die beide landen hadden lopen. Bij Zweden stond Zlatan Ibrahimovic in de frontlinie terwijl Oekraïne rekende op de dan al 35-jarige Andriy Shevchenko.

Kiev in extase

Het enthousiaste Olympisch Stadion van Kiev kreeg geen goal te zien in de eerste helft. Pas na de koffie zou de partij losbarsten. Ibrahimovic had het eerste woord met een goal in de 52ste minuut. De Zweedse vreugde zou echter van korte duur zijn. Amper drie minuten later was er het weerwoord van de Oekraïners.

Het was talisman Shevchenko die de gelijkmaker binnenkopte op aangeven van Andriy Yarmolenko. Het stadion geloofde er opnieuw in, de decibels gingen stevig de hoogte in. Het stuwde de Oekraïners naar een hoger niveau. Net voorbij het uur lukte Shevchenko het een tweede maal om de bal voorbij de Zweedse doelman Andreas Isaksson te koppen. Het stadion in Kiev, waar Shevchenko zijn eerste stappen als profvoetballer zette, barstte nu helemaal uit zijn voegen.

In de 81ste minuut zou Shevchenko moegestreden naar de kant gehaald worden door bondscoach Oleh Blokhin. Een staande ovatie volgde. De rest van het team klaarde de klus. Oekraïne won meteen zijn eerste officiële EK-match ooit met 2-1 van Zweden. “Ik ben overmand door emoties”, zei Sheva nadien. “Dit is fantastisch. Een grote dank u naar het team en de fans. Dit is een droom die uitkomt. Ik voel me plots tien jaar jonger.”

Herhaling WK 2006?

Voor Zweden werd het EK een kleine teleurstelling. De Zweden verloren nadien ook nog eens met 2-3 van Engeland en konden alsnog een beetje hun vel redden door hun derde groepsduel met 2-0 te winnen van Frankrijk. Met drie punten eindigde Zweden als laatste in Groep D. Oekraïne zou met evenveel punten evenzeer sneuvelen op de derde plaats. Engeland en Frankrijk stootten door naar de knock-outfase.

De twee goals die Shevchenko scoorde tegen Zweden werden meteen zijn laatste wapenfeiten voor zijn land. Tegen Frankrijk en Engeland scoorde Sheva niet. Na de laatste partij tegen Engeland kondigde hij het einde van zijn interlandloopbaan aan, waardoor hij op 48 goals afklokte in 111 caps voor Oekraïne.

Tegenwoordig leidt Shevchenko de debatten als T1 van Oekraïne. Voor het eerst bereikte hij met zijn land de tweede ronde op een EK, zij het nu als bondscoach. Ooit bereikte Oekraïne op het WK van 2006 de kwartfinales. Evenaren ze dit kunststukje? Dan moet het land zich opnieuw ontdoen van Zweden.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het programma van de 1/8e finales op dinsdag 29/6

  • Engeland - Duitsland vanaf 17u30 op Canvas
  • Zweden - Oekraïne vanaf 20u35 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top