Mikkel Damsgaard zet zichzelf in the picture: jonge Deen pakt meerdere primeurs op EK voetbal

Sport | Op ieder groot voetbaltoernooi zijn er wel een paar spelers die zodanig boven zichzelf uitsteken, dat ze er een toptransfer in de zomer aan overhouden. Eentje daarvan lijkt wel Mikkel Damsgaard te worden. De jonge Deen kwam in de ploeg na het tragische ongeval van Christian Eriksen, maar speelt zichzelf wel enorm in de kijker op dit EK. Of hoe vreugde en verdriet dicht bij elkaar kunnen liggen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

We keren terug naar 12 juni. Op deze dag spelen Denemarken en Finland hun openingsduel op dit EK voetbal. Iets voor het einde van de eerste helft wordt de partij enorm opgeschrikt door de hartaanval bij Christian Eriksen. Wanneer doorheen de dag duidelijk wordt dat alles ok is met Eriksen, wordt er beslist de match tegen Finland voort te zetten. De Finnen winnen die partij met 1-0, maar in Denemarken zijn ze vooral opgelucht dat het goed zal komen met Eriksen.

Op dat moment is er nog geen sprake van Mikkel Damsgaard, die een hele partij op de bank toekijkt. Pas tegen de Belgen krijgt hij zijn eerste minuten. Damsgaard krijgt de moeilijke taak om Eriksen te doen vergeten, maar is tot aan zijn wissel in de 70ste minuut een pion die de Belgen geen seconde uit het oog mogen verliezen. Met enkele fraaie acties en passes deed hij de defensie van de Rode Duivels vaak pijn. Toch verliezen ook hier de Denen de partij. Het wordt 2-1 voor de Rode Duivels.

Recordman

Even het kopje aan het venster steken, dat lukte meteen voor Damsgaard. Maar de 20-jarige Deen zou hier geen vrede mee nemen. Damsgaard zou de lijn op een nog betere manier doortrekken tegen Rusland in het derde groepsduel. Denemarken wint met 4-1 van Rusland, met Damsgaard die met een piekfijn afstandsschot de openingsgoal wist te scoren. Op amper 5 caps zit Damsgaard nu aan 3 goals en evenveel assists, geen slecht begin van zijn interlandcarrière.

Met zijn goal tegen Rusland pakte de Deen meteen enkele lekkere records. Damsgaard is namelijk geboren op 3 juli 2000 en daarmee is hij nu de eerste speler uit de 21ste eeuw met een goal op een EK. Ook is hij met zijn twintig jaar en 353 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit namens Denemarken op een eindtoernooi. Ook op een WK scoorde nooit een jongere Deen. En momenteel is hij ook de jongste doelpuntenmaker op dit Europees kampioenschap voetbal.

Damsgaard staat momenteel op de loonlijst van het Italiaanse Sampdoria. Of dat echter na dit EK nog zo zal zijn, is maar zeer de vraag. Intussen is er interesse vanuit de Premier League, met Tottenham en West Ham United als potentiële kanshebbers. Ook Milan ziet wel graten in het aantrekken van Damsgaard. Mits een transfer zou hij wel eens de duurste Deen aller tijden kunnen worden. Momenteel is dit Joachim Andersen, die in 2019 van Sampdoria naar Lyon werd getransfereerd voor 25 miljoen euro. Sampdoria liet intussen weten dat Damsgaard een prijskaartje van 30 miljoen heeft.

Dankzij de zege tegen Rusland eindigde Denemarken alsnog als tweede in Groep B, na groepswinnaar België. Hierdoor treffen de Denen straks in de 1/8e finales het Wales van Gareth Bale. Bij de Denen klinken ze alvast strijdvaardig om zo ver mogelijk te geraken. “Dit is voor jou Christian Eriksen. En we gaan voor meer”, zei spits Martin Braithwaite na de kwalificatie voor de tweede ronde. Afspraak op zaterdag 26 juni om 18 uur.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top