Legendarische wedstrijden: Tsjechië verslaat Nederland in knotsgekke wedstrijd

Sport |
Op 19 juni 2004, slechts enkele dagen na de start van het Europees kampioenschap, bekampten Tsjechië en Nederland elkaar in het Portugese Aveiro in een voetbalwedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Negentig minuten lang smulde heel Europa van het voetbal dat de twee naties aanboden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voetballiefhebbers werden op het EK van 2004 op hun wenken bediend. Al op de tweede dag van de groepsfase gaven de Nederlanders en de Tsjechen voetbal van de bovenste plank ten beste. Een paar dagen eerder moest het Tsjechische team van Pavel Nedved, vijf maanden eerder winnaar van de Gouden Bal, aan de bak om het bescheiden Letland in Poule D te verslaan. Daartegenover scoorde Oranje een gelijkspel tegen Duitsland.

Een ongebreidelde wedstrijd

Zoals vaak het geval is bij grote toernooien, zijn onze noorderburen serieuze kandidaten voor de eindzege. Die reputatie wordt opnieuw bevestigd op het grasveld van het Estádio Municipal de Aveiro. Clarence Seedorf, Edgard Davids, Ruud van Nistelrooy en anderen zetten hun tegenstanders meteen onder druk. In de vierde minuut zegeviert Wilfred Bouma en de 2-0 verschijnt al voor de twintigste minuut op het scorebord dankzij het (toen nog) jonge goudhaantje Arjen Robben.
 
Wie had gedacht dat de Tsjechen sterretjes zouden zien vanwege de Nederlandse offensieve efficiëntie, is eraan voor de moeite. Minder dan vijf minuten later weet Milan Baroš de Nederlanders te verschalken en Jan Koller op zijn wenken te bedienen. Die laatste verkleint de voorsprong met onze noorderburen, waarna de Tsjechen resoluut voor een offensieve techniek kiezen. Nog voor het halfuur neemt de Tsjechische manager risico's door Vladimír Šmicer in de wedstrijd te halen in plaats van een verdediger. Hoewel John Heitinga, Seedorf en Davids nog hun best doen om hun tegenstander te kraken, staan de voetbalgoden die avond aan de Tsjechische kant.

De pokerzet van Brückner

Met zijn team nog steeds aan de leiding, gaat Brückner voor alles. Hij brengt Marek Heinz in het spel, een nieuwe spits. Hierdoor telt zijn formatie maar liefst zeven aanvallende spelers, een uiterst gedurfde weddenschap die zijn vruchten zal afwerpen. In de 70e minuut weten Nedved, Koller en Baroš prachtig samen te werken om die laatste speler de 2-2 te laten scoren. Vlak voor tijd zorgt Vladimír Šmicer definitief voor de nederlaag van de Nederlanders.
 
Na een derde groepsoverwinning op Duitsland rijgt het team van Nedved de successen aan elkaar tot de halve finale waar ze, na Denemarken te hebben uitgeschakeld, zullen worden uitgeschakeld door Griekenland. Het Zuid-Europese land komt als verrassende winnaar uit de competitie.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top