Historische prestatie van Letland bezorgde Duitsland in 2004 het schaamrood op de wangen

Sport | Duitsland is op elk EK minstens een outsider voor de eindzege. Dat was ook het geval in 2004. De Duitsers kenden toen echter een dramatisch toernooi. Ze wisten zelfs niet te winnen van Letland…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Duitsland zat voor het Europees Kampioenschap in 2004 in een groep met Nederland, Tsjechië en Letland. De eerste twee landen hadden toen een geweldige lichting spelers. Duitsland opende het EK met een 1-1 tegen Nederland, wat een goed resultaat was. De volgende match was tegen Letland en de Duitsers waren uiteraard de grote favoriet. Iedereen verwachtte een ruime zege voor de Mannschaft. Het werd echter een afknapper.

Een vernedering voor Duitsland

De 22.344 toeschouwers in het Estadio do Bessa in Porto zagen dat de Duitsers veel te gemakzuchtig aan de partij begonnen. Ze speelden veel te traag en hadden daardoor moeite om het stevige defensieve blok van Letland te ontwrichten. De Letse doelman Aleksandrs Kolinko kende een rustige eerste helft en zag dat zijn ploegmaat Maris Verpakovskis nog de beste kans van de eerste helft kreeg.

Bondscoach Rudi Völler had tijdens de rust heel wat werk. Iedereen verwachtte een scherp Duitsland na de rust, maar dat gebeurde niet echt. Duitsland had moeite met het bij elkaar spelen van kansen en de tijd tikte voort in het voordeel van Letland. Zij wisten de 0-0 vast te houden en de stunt was compleet. Letland zorgde zo voor een groot feest in eigen land. Voor Duitsland had deze wedstrijd grote gevolgen. Ze moesten in de derde wedstrijd winnen van Tsjechië, maar die partij ging verloren met 1-2. Letland verloor tegen Tsjechië (2-1) en Letland (3-0) en mocht net als Duitsland na de groepsfase weer naar huis gaan.

Voor Rudi Völler betekende dit nadien het einde als bondscoach. Hij was er vier jaar aan de slag. Het was een EK met veel grote verrassingen. Gastland Portugal haalde dat EK de finale en nam het daar op tegen Griekenland. De Grieken wisten daarin te winnen.

Duitsland herpakt zich, hoogtepunt voor Letland

Duitsland kende die jaren veel problemen en werd op het EK 2000 ook al uitgeschakeld in de eerste ronde. De grootmacht herpakte zich nadien wel. In 2008 werd de finale gehaald, maar was Spanje te sterk en in 2012 en 2016 haalde Duitsland de halve finales. Het grootste succes was er in 2014, toen ze de WK-finale tegen Argentinië wonnen.

Voor Letland was het EK 2004 een hoogtepunt. Het kleine land wist zich nadien niet meer te plaatsen voor een groot voetbaltoernooi. De match tegen Duitsland blijft zo hét hoogtepunt in hun voetbalgeschiedenis.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top