Keert Jason Denayer na derde groepsduel tegen Finland terug in de basiself van de Rode Duivels?

Sport | De defensie van de Rode Duivels blijft voor de nodige discussies zorgen. Na het goede optreden van Dedryck Boyata tegen Rusland kreeg Jason Denayer zijn kans tegen Denemarken. Die laatste luidde met een foutje de Deense goal in, waardoor er nu discussie is wie straks in de tweede ronde in de basis mag staan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nog geen twee minuten. Zo weinig tijd hadden de Denen nodig om de Belgen op een 1-0-achterstand te zetten. Aan de basis lag een slechte actie van Jason Denayer. Die probeerde met de buitenkant van de rechtervoet Youri Tielemans in de as van het veld bereiken. De Deense middenvelder Pierre Højbjerg doorzag het idee en onderschepte de pass. De vrijstaande Yussuf Poulsen werd aangespeeld en strafte de slechte inspeelpass genadeloos af.

Het was het startsein van een Deense aanvalsgolf die nagenoeg 45 minuten zou duren. De Belgen werden weggedrukt en mochten opgelucht ademhalen dat het maar 1-0 stond aan de rust.

“Fouten horen bij het voetbal”

Denayer kreeg omwille van zijn actie wat kritiek te verduren. Was de ingreep van bondscoach Roberto Martinez een foute keuze? De uitleg vooraf klopte wel ergens. Denayer werd in de ploeg gedropt om de snellere Deense spitsen zoals Martin Braithwaite te neutraliseren, terwijl Boyata een beter profiel had tegen de stuggere Russen.

Dat Thomas Vermaelen straks mag starten tegen Finland, is geen motie van wantrouwen richting Denayer, aldus bondscoach Martinez. "Hij maakte een fout bij die tegengoal. Fouten horen bij het voetbal. Maar hij is dat moment te boven gekomen. Na die fout heeft hij wel goed gespeeld. Dat toont aan dat hij een volwassen speler is. De drie verdedigers hebben het na de rust heel goed gedaan", zo zei Martinez in zijn persmoment.

Opvallende statistiek om de uitleg van Martinez te staven: Denayer gaf in de eerste helft 42 passes. 41 daarvan kwamen bij een Belgische ploegmakker aan. Die ene die niet toekwam, je raadt al welke het was.

Uniek profiel

De vraag zal zijn wie straks na de partij tegen Finland de vaste pion zal worden centraal achteraan naast Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Tegen Finland zal dus Vermaelen uitgespeeld worden, waardoor we alle drie de opties zullen gezien hebben.

Toch heeft Denayer een uniek profiel in de Belgische kern. De centrale verdediger van Lyon staat gekend om zijn solide stijl, maar ook omwille van zijn snelheid. En juist die laatste eigenschap kan Denayer helpen om straks aanspraak te maken op een basisplek.

Want als de Belgen als eerste eindigen in hun poule, komen ze waarschijnlijk in de tabelhelft met landen als Italië en Frankrijk terecht, die bekend staan om hun mobiele aanvalslinie. Een fitte Vermaelen stelt dan aan de andere kant nooit teleur. En Boyata? Die is zeker niet slechter dan Denayer, maar beter is hij misschien ook niet. De keuze is aan de bondscoach…

Het EK-programma van maandag 21 juni:

Groep C

  • Noord-Macedonië - Nederland vanaf 17u30 op Eén
  • Oekraïne - Oostenrijk vanaf 17u50 op Canvas
Groep B
  • Finland - België vanaf 20u25 op Eén
  • Rusland - Denemarken vanaf 20u50 op Ketnet
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Sporza op Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top