Waarom Robert Lewandowski topscorer van het EK kan worden

Sport | Onder aanvoering van Robert Lewandowski, begint Polen hun UEFA EK campagne tegen Slowakije om 18u00 op maandag in de eerste wedstrijd van Groep E. De aanvaller van Bayern München, die een uitstekend seizoen achter de rug heeft, is een van de kandidaten voor de titel van topscorer van het toernooi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn niet genoeg superlatieven om het seizoen van Robert Lewandowski te beschrijven. Het 32-jarige Poolse fenomeen eindigde het seizoen 2020-2021 met maar liefst 53 doelpunten in alle competities op de teller. Lewandowski maakte vooral indruk in de Bundesliga. Hij scoorde 41 keer in 29 wedstrijden en brak daarmee het record voor de meeste doelpunten in één Bundesligaseizoen, dat sinds het seizoen 1971-72 in handen was van Gerd Muller.
 
Een haalbare groep
 
De Poolse aanvoerder, misschien wel de beste nummer 9 van de wereld, gaat het toernooi in met een enorme dosis zelfvertrouwen en een vastberadenheid om te schitteren. En dat is maar goed ook, want zijn land zal hem meer dan ooit nodig hebben om doelpunten te maken. Met Krzysztof Piatek en Arkadiusz Milik beiden geblesseerd, zal het gewicht van Polens aanval op Lewandowski's schouders vallen. De Bayern aanvaller lijkt klaar om de uitdaging aan te gaan.
 
Als de logica klopt, zouden de mannen van Paulo Sousa met Zweden om de tweede plaats in Groep E moeten strijden, hoewel Spanje een stapje boven hun tegenstanders staat. Het op de vierde plaats staande Slowakije lijkt ondertussen een vogel voor de kat.
 
Het is dus goed mogelijk dat de Polen meer dan drie wedstrijden zullen spelen. Ze dromen ervan om het net zo goed te doen als in 2016, toen ze de kwartfinale van het Franse EK bereikten. Met een sterke defensieve basis en spelers als Piotr Zielinski en Lewandowski in de aanval, lijkt Polen klaar om elk land aan te gaan.
 
Nu of nooit?
 
Vooral de steraanvaller zal erop gebrand zijn om te schitteren op het EK. Hoewel hij beter lijkt te worden met de jaren, zal Lewandowski er niet voor altijd zijn. Dit is misschien zijn laatste kans om zich in de competitie te laten zien, want in 2024 wordt hij 35. Ook weet de topscorer in de geschiedenis van zijn land (66 doelpunten in 119 wedstrijden) dat hij nog een beetje revanche te nemen heeft op het laatste EK (1 doelpunt in 5 wedstrijden) en het WK 2018, waar hij niet scoorde. Vandaag lijkt de Pool meer dan ooit in staat om een plaatsje te veroveren in de geschiedenis van het voetbal.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Tipik via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top