Vallende EK-sterren: Mario Balotelli

Sport | In 2012 bereikte Italië de finale van het EK, deels dankzij de exploten van zijn excentrieke steraanvaller: Mario Balotelli. Het enfant terrible blonk daar en toen uit, maar deemsterde in de loop der jaren weg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Loopt er nog een meer onhandelbaar sujet op de voetbalvelden rond dan Mario Balotelli? De 29-jarige Italiaanse aanvaller met Ghanese wortels is het prototype van een voetballer met een handleiding, die steeds de luis in de pels van zijn trainers en teamgenoten was gedurende zijn voetbalcarrière. Nochtans staan zijn intrinsieke kwaliteiten als voetballer niet ter discussie.
 
Bij Inter Milaan en Manchester City wisselde hij klasseflitsen af met professionele uitschuivers. Desondanks twijfelde bondscoach Cesare Prandelli geen seconde om Balotelli als eerste zwarte speler in de selectie van la Squadra Azzurra in de aanval naast Antonio Cassano te posteren op het EK 2012. Na twee gelijke spelen, tegen Spanje en Kroatië, leidde het Italiaanse aanvalsduo hun land naar de zege tegen Ierland, in de derde groepswedstrijd. Vervolgens werd Engeland naar huis gespeeld na een memorabele strafschoppenreeks. In de halve finale wachtte het Duitsland van Joachim Löw...

De tweeklapper van Super Mario

Op 28 juni 2012 kruisten de twee supermachten de degens in een wedstrijd die de geschiedenisboeken zou ingaan. 55.540 toeschouwers zagen een demonstratie van Balotelli. De Italiaan werkte eerst een perfecte voorzet van spitsbroeder Cassano af met het hoofd: 1-0 na 20 minuten.
 
De Duitsers deden er vervolgens alles aan om terug te komen. Maar in de 36ste minuut lanceert Ricardo Montolivo Super Mario in de diepte. Aan de rand van de zestien lost de goalgetter een kanonskogel, die Manuel Neuer kansloos laat.

“De scheids gaf me een gele kaart uit pure jaloezie”

De viering van Mario Balotelli zou nog legendarischer worden dan het doelpunt zelf. De Italiaanse aanvaller beslist om zijn truitje uit te doen en zijn spieren op te spannen, om te poseren als een volleerde bodybuilder. Scheidsrechter Stéphane Lannoy trok volgens het boekje een gele kaart, hetgeen Balotelli bij afloop wel amuseerde: “Hij zag mijn lijf en trok uit pure jaloezie een gele kaart”, verklaarde hij met een grote glimlach.
 
De tegentreffer van Mesut Özil vanop de stip mocht niet baten: Italië stootte door naar de finale van het EK 2012. Helaas voor de Italianen bleken de Spanjaarden in de finale een klasse te sterk: het werd 4-0. Spanje boekte zo een onwaarschijnlijke hattrick: EK-WK-EK. Sindsdien is het bergaf gegaan met de carrière van Mario Balotelli. Hij speelde voor verscheidene clubs (AC Milan, Liverpool, Nice, Marseille, Brescia) zonder echt zijn stempel te kunnen drukken. Ook zijn jongste passage bij Monza in de Italiaanse tweede klasse draaide uit op een teleurstelling.

Kijk hieronder naar de kanonskogel en daaropvolgende viering van Super Mario:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top