10: Wales maakt een einde aan het Wilmots-tijdperk van de Rode Duivels op het EK van 2016

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Euro 2016 blijft een slechte herinnering voor België, dat nochtans een sterke prestatie had kunnen neerzetten. Tegen Wales bereikten de Belgen en Wilmots hun limiet. Het begin van het einde voor de toenmalige bondscoach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twee jaar voordat dit EK in Frankrijk werd betwist, hadden de Rode Duivels wereldwijd indruk gemaakt met het WK in Brazilië. Na hun uitschakeling in de kwartfinales door Argentinië, gingen de Belgen het Europees kampioenschap in met torenhoge verwachtingen. De Duivels waren misschien geen topfavorieten, maar veel scheelde het niet.
 
Het parcours van de Belgen bleek echter niet gemakkelijk: ze belandden in de groep des doods met Italië, Zweden en Ierland. Het avontuur begon slecht met een 0-2 nederlaag tegen Italië en een erg matige prestatie. De mannen van Marc Wilmots herstelden zich tegen Ierland (3-0) en stelden hun plaats in de kwartfinales veilig met een succesje tegen Zweden (1-0). In de ronde van 16 maakten de Duivels korte metten met Hongarije: 4-0. Het land geloofde nu dat België goed op weg was naar de finale…

Wales niet de favoriet

In de kwartfinales nemen de Belgen het op tegen Wales. Twee landen die in de kwalificatiefase al tegenover elkaar stonden, een tweedelige ontmoeting waarin de Welshmen triomfeerden. Na een doelpuntloos gelijkspel in Brussel was het de ploeg van Gareth Bale die thuis zegevierde, profiterend van een fout van Radja Nainggolan. De troepen van Marc Wilmots waren op het EK echter nog steeds de favoriet, maar kwamen ook verzwakt door de groepsfase.
 
Behalve de afwezigheid van Kompany moest de bondscoach voor dit duel ook nog eens de schorsing van Vermaelen en de blessure van Vertonghen zien te compenseren. De jonge Denayer en Jordan Lukaku, 21, werden daarom in de strijd gegooid. De jonge Belgen leken hun weg op het veld goed te vinden en Radja Nainggolan stuurde kort voor het kwartier een raket vanop 35 meter. Hennessey kon alleen maar de schade opmeten. De Belgische wondergeneratie leek op dit moment richting de halve finales gelanceerd. Maar het mocht niet zijn.

Een fataal gebrek aan oplossingen

Het doelpunt bracht de Duivels vreemd genoeg eerder aan het twijfelen dan vertrouwen te geven. De Belgische verdediging werd voor de gek gehouden en Ashley Williams trapte in de 30ste minuut de gelijkmaker binnen. De mannen van Marc Wilmots slaagden er niet in een antwoord te vinden op deze comeback. Bij de rust stuurde Wilmots Carrasco van het veld voor invaller Fellaini. Deze zet bracht even verbetering – de kansen volgden elkaar op – maar  zonder resultaat. De harde realiteit haalde de bovenhand en Robson-Kanu, nadat hij langs de Belgische verdediging heen had gespeeld, schreef de 2-1 op zijn naam.
 
De Belgen, die bijna thuis speelden in de grensstad Rijsel, probeerden nog alles maar Vokes maakte 5 minuten voor tijd finaal een einde aan de hoop van Hazard en compagnie. Een enorme teleurstelling voor de Rode Duivels, met topspelers die niet op hun niveau speelden maar ook een verdediging die veel te soft was na het eerdere verlies tegen Wales.
 
De Welshmen werden later zelf uit het toernooi getrapt door eindwinnaar Portugal. Na de zware tegenslag van dit EK kondigde Marc Wilmots zijn afscheid als coach aan. We hopen alvast op een betere prestatie op het EK van deze zomer…
Meer kippenvelmomenten?
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top