Groep A, waar Italië het gemiste WK van 2018 wil doen vergeten

Voetbal | 24 landen strijden vanaf 11 juni voor de Europese titel. Met nog enkele dagen te gaan voor de start van de competitie, gidsen we je doorheen de verschillende poules en de kanshebbers. Vandaag houden we de loep boven groep A.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grote afwezigen van de Wereldbeker in 2018 waren de Italianen. Zij richtten hun vizier dan maar op de kwalificaties van Euro 2020. De Squadra Azzura wist zich te plaatsen voor het toernooi door als eerste te eindigen in de poule en als tweede beste ploeg van alle kwalificaties, net na België. Daarmee belandden de Italianen in de eerste pot, een gegeerd plekje voor een gunstige loting.
 
In de groep van de Italianen vinden we drie nationale ploegen terug die er ook in 2016 bij waren: Zwitserland, Turkije en Wales, in volgorde van de loterijpotten. Italië is dus de favoriet, maar de rest van de groep kan nog alle kanten uit. De drie landen liggen qua niveau dicht bij elkaar en dat zal hoogstwaarschijnlijk evenwichtige wedstrijden opleveren.
 
Italië als topfavoriet
 
Sinds 2018 werken de Italianen aan een heropbouw en dat legt hen geen windeieren. Meerdere spelers hebben de nationale selectie verlaten, wat Roberto Mancini toeliet om wat jeugd te rekruteren. Van de 26 geselecteerde spelers, zijn er elf in 2018 of zelfs nog later bij gekomen. Voetballers als Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci zijn er wel nog bij als de ervaringsdeskundigen in de kern. Ook opvallend is dat slechts drie voetballers buiten Italië spelen: Emerson en Jorginho voetballen bij Chelsea, Verratti bij PSG. Met hun sterke kern zouden de Italianen groep A moeten domineren. En met Ciro Immobile in de aanval zit een van de sterkste aanvallers van het toernooi in hun rangen.
 
De spelerskernen van Turkije en Zwitserland tellen minder grote namen, maar lijken wel goed samen te hangen. Bij Wales, waar Gareth Bale de kar trekt, zal op zoek zijn naar een herhaling van 2016, toen de Dragons tot in de halve finale doorstootten door onze Rode Duivels er in de kwartfinales uit te knikkeren.
 
Naar Rome en Bakoe
 
Verschillende landen zullen dit jaar gastheer zijn voor het EK, waaronder Italië. De Squadra Azzura heeft dus ook nog eens het voordeel dat ze de drie groepsduels in het Stadio Olimpico in Rome mogen afwerken. De drie andere ploegen zullen voor de twee overige matchen meer naar het oosten moeten afzakken, naar Bakoe in Azerbeidzjan.
 
Italië heeft dus een dubbel voordeel. Behalve het feit dat ze voor eigen publiek mogen presteren, vermijden ze ook nog eens lange vluchten. Wat dat betreft trok Zwitserland aan het kortste eind, want zij zullen eerst in Bakoe, dan in Rome en dan weer in Bakoe voetballen. Turkije speelt de laatste twee matchen in Azerbeidzjan, Wales de eerste.
 
De kalender van groep A:
 
Vrijdag 11 juni

  • Turkije – Italië om 21u
 Zaterdag 12 juni
  • Wales – Zwitserland om 15u
 Woensdag 16 juni
  • Turkije – Wales om 18u
  • Italië – Zwitserland om 21u
 Zondag 20 juni
  • Zwitserland – Turkije om 18u
  • Italië – Wales om 18 u
 De wedstrijden van Euro 2020 zijn in hun geheel te volgen op de kanalen van Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top