Tanken de Rode Duivels vertrouwen in de laatste rechte lijn richting EK?

Sport | Donderdag oefenen de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion tegen Griekenland, de Europese kampioen van 2004. De vriendschappelijke interland is de eerste van twee oefenduels in aanloop naar het EK. Ook in 2012 oefenden de Duivels al eens tegen de Grieken. Toen speelde België 1-1 gelijk. Kunnen Romelu Lukaku en co nu wél met een overtuigende zege op zak richting EK trekken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels speelden in hun geschiedenis al negen keer tegen Griekenland. De statistieken zijn evenwichtig: onze Duivels wonnen drie keer, verloren drie keer en speelden drie keer gelijk. De laatste zege tegen Griekenland dateert van 3 september 2017: de WK-voorrondewedstrijd in Piraeus eindigde op 1-2, na goals van Jan Vertonghen en Romelu Lukaku.
 
In maart van datzelfde jaar hadden de Duivels in eigen huis nog gelijkgespeeld tegen de troepen van bondscoach Michael Skibbe. Lukaku redde een punt voor België door in het slot de gelijkmaker te scoren. Griekenland zou uiteindelijk ver achter België op de tweede plaats stranden in groep H en verloor in de barrageduels kansloos van latere WK-finalist Kroatië.

Stugge tegenstander
 
In zijn confrontaties met België toonde Griekenland zich altijd al een stugge tegenstander. De laatste keer dat de twee landen vriendschappelijk tegen elkaar speelden, was in 2012 op Kreta. De Belgen kwamen na een dramatische terugspeelbal van Nicolas Lombaerts snel 1-0 achter, Nacer Chadli maakte nog voor de rust gelijk. Lombaerts was de schlemiel van de avond, want hij kreeg op het uur ook nog een onterechte rode kaart. Nadien hielden de Duivels stand tegen het toenmalige nummer 14 op de FIFA-wereldranglijst.

Fast forward naar 2021: Lombaerts is intussen profvoetballer af en keert terug bij KAA Gent als assistent van T1 Hein Vanhaezebrouck, terwijl Nacer Chadli zowaar tot de huidige EK-selectie behoort. De krachtsverhoudingen tussen Griekenland en België zijn helemaal anders: België voert de FIFA-ranking aan, terwijl Griekenland weggezakt is naar de 51ste plaats.

Afgetekende zege is een must

De Belgische pers en supporters verwachten dan ook niets minder dan een afgetekende zege tegen het Griekse kneusje, om met een tank vol vertrouwen het EK aan te vatten. Maar eerst volgt op 6 juni nog een ander oefenduel, uitgerekend tegen vicewereldkampioen Kroatië – de boeman van Griekenland in 2017.
 
Kevin De Bruyne en co spelen op 12 juni hun eerste wedstrijd op het EK tegen Rusland in Sint-Petersburg. Daarna treffen ze in groep B Denemarken (17 juni in Kopenhagen) en Finland (21 juni in Sint-Petersburg).

Bekijk België - Griekenland op donderdag 3 juni vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top