De Vergeten Duivels: Gill Swerts

Sport | De Rode Duivels zullen op het EK een gouden kans trachten te grijpen om hun eerste grote succes te boeken. De laatste decennia mochten tal van spelers het felbegeerde nationale shirt dragen, sommigen verdwenen helemaal uit het collectieve geheugen. Zo’n Vergeten Duivel is Gill Swerts, die tussen 2006 en 2009 17 caps verzamelde voor België.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie de naam Gill Swerts zegt, komt onlosmakelijk uit bij Nederland. De Antwerpse verdediger zou snel de oversteek maken naar onze Noorderburen. Swerts belandde bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Alvorens hij bij de A-kern zou doorbreken, werd hij twee seizoenen lang verhuurd aan satellietclub Excelsior. Toch zou Swerts nooit een echte titularis worden in Rotterdam. Na een uitleenbeurt aan ADO Den Haag kwam hij bij Vitesse terecht.

Bij de club in Arnhem zou hij duidelijk goed aarden. Hoewel hij soms tegen zijn goede rechtervoet op de linksachter werd geplaatst, draaide hij nagenoeg drie mooie seizoenen bij Vitesse. In zijn eerste jaar bij de club eindigde hij zelfs op de derde plaats in de verkiezing Speler van het Jaar voor Vitesse.

In Nederland zou hij nog verder in zijn carrière de kleuren dragen van AZ en NAC Breda. Tevens was er zelfs anderhalf jaar een terugkeer naar de Rotterdamse Kuip. Na omzwervingen bij het Deense Sonderjyske en het Engelse Notts County zou Swerts pas in de nadagen van zijn carrière in België belanden. In oktober 2016 droeg hij het shirt van Eerste Amateur-ploeg Seraing, in 2018 trok hij naar eerste provincialer KFC Lille. Een jaar later hing Swerts, op zijn 36ste, definitief zijn schoenen aan de wilgen. Bij AZ pakte hij zijn enige prijs: de titel in 2009.

1 goal voor de Rode Duivels

Als je zou vragen wat de link is tussen Gill Swerts en Thomas Vermaelen, zou je misschien niet meteen op het antwoord komen. Maar de link is er wel degelijk. Swerts en Vermaelen debuteerden namelijk op hetzelfde moment voor de nationale ploeg. Op 1 maart 2006 oefende België tegen Luxemburg. Swerts en Vermaelen mochten van toenmalig bondscoach René Vandereycken in de basis starten. De Rode Duivels wonnen overigens de partij met 2-0 dankzij goals van Kevin Vandenbergh en Luigi Pieroni.

Niet verwonderlijk kreeg Swerts zijn eerste oproepingsbrief toen hij excelleerde hij Vitesse. Drie jaar lang zou hij deel uitmaken van het Belgische project, waarin hij 17 caps verzamelde. Hij zou ook één keer scoren in het shirt van de Rode Duivels, tijdens een WK-kwalificatiematch tegen Bosnië en Herzegovina. Zijn laatste cap versierde hij op 14 oktober 2009 tegen Estland.

Ambitie als coach

Echt bij de pakken blijven zitten na zijn profcarrière zat er niet in voor Swerts. Snel zou de flankverdediger bij Antwerp terechtkomen als jeugdcoach. Zo zet hij zijn eerste coachstapjes bij de U16 van The Great Old. Daar pakt hij met de jonkies de titel in de competitie ‘Elite 2’. Het legt Swerts geen windeieren, want hij maakt meteen promotie naar de Antwerpse beloften. Tegelijk werkte hij volop aan zijn UEFA A-diploma, wat hij intussen behaald heeft.

Op termijn heeft Swerts de ambitie om ergens hoofdcoach te worden, maar hij slaat geen stappen over. “Voor de Pro Licence vond ik het nog te vroeg, dan was het even te veel geworden. Ik wil doorgroeien in de toekomst, met een tussenstop als assistent, maar dat hoeft niet per se in de eerstkomende twee à drie jaar.”

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top