De match die het kampioenschap beslechtte voor Atlético? De thuiswedstrijd tegen Osasuna!

La Liga |

Zeven jaar lang heeft Diego Simeone op zijn tanden moeten bijten maar afgelopen weekend was eindelijk zover: Atlético Madrid won zijn elfde landstitel en gaf Real Madrid en FC Barcelona het nakijken. Deze twee grootmachten beleefden een moeilijk seizoen, maar wat gebeurde er nog in La Liga het afgelopen jaar?

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat een seizoen in La Liga! Het coronavirus sloeg ook in Spanje wild om zich heen. Het gevolg? Lege stadions en een ijzige sfeer in één van de mooiste voetbalcompetities ter wereld. Als klap op de vuurpijl gaven de twee grootste clubs dit jaar ook niet thuis. Zowel Barcelona als Real Madrid worstelden een heel seizoen met zichzelf en met enkele spelers...

Gelukkig was er nog het Atlético Madrid van coach Diego Simeone. De aartsrivalen en stadsgenoten van Real Madrid presteerden dit seizoen wel op niveau en pakten afgelopen weekend hun elfde Spaanse titel, de eerste sinds 2014.

Ondanks het feit Barça en Real niet hun beste niveau haalden, bleef de ontknoping van La Liga razend spannend tot het laatste moment. Voetbalminnend Europa moest zelfs wachten tot de laatste speelminuten van de allerlaatste speeldag om te weten wie de Spaanse landstitel zou winnen: Atlético dat twee punten los stond of Real: de eerste achtervolger.

Atlético had op de slotspeeldag zijn lot in eigen handen en won tegen Valladolid. Hierdoor kon Real geen aanspraak meer maken op de Spaanse landstitel ondanks het feit dat zij ook hun laatste wedstrijd konden winnen. Kenners zullen echter argumenteren dat de beslissende eindfase van het kampioenschap niet afgelopen weekend plaatsvond, maar wel tien dagen geleden. Toen speelde Atlético tegen middenmoter Osasuna en kon het tien minuten voor tijd een dramatische nederlaag afwenden waardoor ze op kop bleven in het klassement.

Europese tickets

Atlético Madrid, Real Madrid en Barcelona spelen volgend seizoen in de Champions League, maar ook Sevilla heeft een ticket voor het kampioenenbal kunnen bemachtigen. Real Sociedad en Real Betis, de nummers vier en vijf van La Liga, zullen volgend seizoen aantreden in de Europa League. Villarreal, de club die eindigde op de zesde plaats, zal in de Conference League spelen.

Maar er is een addertje onder het gras: Villarreal speelt komende woensdag de finale van de Europa League. Als zij die winnen, dan speelt de club volgend seizoen automatisch in de Champions League en moeten de Spaanse Europese tickets herverdeeld worden waardoor Celta de Vigo, de achtste uit de competitie, in de Conference League zal spelen.

Revelatie Celta

Celta de Vigo is de revelatie van het seizoen. De laatste jaren was de Galicische club het gewend om tegen de degradatie te voetballen maar door enkele hervormingen op bestuursniveau lijkt Celta opnieuw klaar te zijn om mee te dingen naar een plek in de middenmoot van La Liga. 

Valencia, de Spaanse middenmoter bij uitstek, kon dit seizoen geen potten breken. Ze eindigden op een teleurstellende dertiende plaats en dat is een unicum in negatieve zin. Valencia staat dit seizoen zelfs dichter bij de degradatie dan tegen de toegangspoorten naar Europa.

Huesca, Valladolid en Eibar zakken

Drie Spaanse clubs zullen het La Liga-strijdtoneel verlaten: Huesca, Valladolid en Eibar. Voor zowel Eibar als Valladolid was het kalf al langer verdronken, maar voor Huesca leek er tot enkele speeldagen geleden nog een sprankeltje hoop te zijn. Jammer genoeg stapelden de nederlagen zich op en kon de concurrentie wel punten sprokkelen terwijl zij dat niet deden.

Messi doet het weer

De Spaanse Liga staat elk seizoen garant voor heel wat doelpunten. De speler die het meest aan het kanon heeft gestaan was, hoe kan het ook anders, Lionel Messi. De Vlo scoorde dit seizoen maar liefst 30 keer en dat op een 33-jarige leeftijd. Gerard Moreno van Villarreal staat op de tweede plaats van de topschutterstand met 23 goals. Ten slotte zijn ook assists belangrijk: Iago Aspas van Celta de Vigo gaf er maar liefst dertien. Marcos Llorente van Atlético Madrid gaf er elf.

Volg La Liga het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top