Unai Emery: de coach met een abonnement op de Europa League-finale

Sport |

Sommige coaches komen bij wijze van spreke hun bed niet uit voor een beker waar geen Champions League op staat gegrift. Gelukkig zijn er ook succescoaches die daar niet om malen. Neem bijvoorbeeld Unai Emery: een geweldige trainer die volgende week woensdag voor de vierde keer de Europa League-trofee kan winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat de Spaanse coach drie keer op rij de Europa League won met Sevilla, trok hij in 2016 naar de Franse hoofdstad om Paris Saint-Germain aan successen te helpen. Dt plan draaide echter anders uit: tijdens zijn eerste jaar zag hij hoe Monaco de Franse titel pakte en leed hij een enorme nederlaag op het veld van FC Barcelona (6-1) tijdens de terugwedstrijd van de zestiende finales van de Champions League.

Gelukkig keerde het tijd tijdens het tweede seizoen in Parijs, maar toch niet helemaal. Hij won in 2018 de Franse titel maar werd met PSG wel opnieuw uit de Champions League geknikkerd door Real Madrid, de latere winnaar van het toernooi. In april van datzelfde jaar maakte Emery bekend hij geen derde seizoen zou breien aan zijn carrière bij PSG. Hij zag geen toekomst meer onder de eiffeltoren.

Op naar een record?

Unai Emery ruilde in mei 2018 Parijs in voor Londen, meer bepaald voor Arsenal. De Londense club maakte hem al langer het hof en bood hem een contract aan voor twee jaar. Aanvankelijk floreerde Arsenal onder Emery: de Gunners behaalde een vijfde plek in de Premier League en schopte het zelfs tot in de finale van de Europa League die ze verloren tegen Chelsea. Zijn tweede seizoen verliep moeizamer: Arsenal kon geen potten breken in de Premier League en ook in de Europa League stapelden de verliezen zich op. Het bestuur van Arsenal had er genoeg van en stuurde Emery na de teleurstellende resultaten de laan uit.

De Spanjaard nam even pauze, maar dook na zes maanden plots weer op op het Europese voetbaltoneel. Dit keer was het de Spaanse eersteklasser Villarreal dat beroep deed op zijn coaching. Hij tekende medio 2020 een contract bij Villarreal en dat draait voorlopig goed uit: Villarreal won elf keer op rij in de Spaanse La Liga en schopte het met Emery tot in de finale van de Europa League.

U merkt het al: de man lijkt een abonnement te hebben op de Europa League-finale. Hij won deze drie keer op rij met Sevilla in 2014, 2015, 2016 en is de allereerste coach die daar ooit in slaagde. Met Villarreal kan hij zijn eigen record nog verbreken en een vierde keer de Europa League-trofee in de lucht steken.

Eerste finale voor Villarreal

Het valt te betwijfelen of Villarreal het zonder zijn succescoach zo ver had geschopt in de Europa League. Het is immer al vijftien jaar geleden dat de Spaanse eersteklasser een eind kon doorstoten in Europa. In 2010 bereikte Villarreal voor het laatst de halve finales van de Champions League waarin ze verloren van Arsenal, de voormalige werkgever van Emery. Arsenal is toevallig ook de ploeg die Villarreal tijdens de halve finale van deze Europa League-campagne over de knie legde.

Hoe heeft Emery dit voor elkaar gekregen? Wel, door zijn team meer druk te laten zetten op de tegenstander en verticaal voetbal te gaan spelen. Dankzij deze, en nog andere ingrepen, is Villarreal uitgegroeid tot een van de meest vlot scorende teams in La Liga. Dat bewijzen de statistieken van onder andere spits Gerard Moreno. Hi scoorde dit seizoen maar liefst 29 doelpunten in 45 wedstrijden, waaronder zes keer in de Europa League.

Reünie met Cavani

Villarreal neemt het tijdens de finale van de Europa League op tegen Manchester United. En dankzij zijn ervaring in de Premier League maakt Unai Emery een goede kans om de overwinning op te eisen. Maar opgelet: tussen de rangen van Manchester City loopt ene Edinson Cavani. Deze Uruguayaanse spits was ooit een poulain van Emery bij Paris Saint-Germain en kent de trukjes van de selectieheer.

De verdediging van Villarreal doet er best alles aan om de boel achteraan op slot te houden want Cavani verkeert in bloedvorm. Hij scoorde ondertussen al vijf doelpunten in vier Europa League-wedstrijden en drukt ook in de Premier League meer en meer zijn stempel. We zijn dan ook benieuwd op Unai Emery een plannetje uit zijn hoed zal toveren om Cavani af te stoppen en zijn vierde EL-trofee binnen te rijven.

Bekijk de finale van de Europa League woensdag vanaf 20u40 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top