Antwerp en Anderlecht strijden in ultiem duel om de derde plaats

Sport | De laatste speeldag van dit voetbalseizoen is aangebroken, en voor Anderlecht en Antwerp is de inzet groot. Deze zondag (18u30) strijden beide clubs voor een plaats op het podium. De Great Old krijgt een laatste kans om de eer te redden na rampzalige play-offs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waar het duel tussen Genk en landskampioen Club Brugge een loutere formaliteit is, wordt het duel tussen stamnummers 1 en 35 beslissend voor de derde plaats. Anderlecht telt één puntje meer dan Antwerp – dankzij een levensbelangrijk doelpunt in de absolute slotseconden van de titelmatch tegen Club – en heeft dus de beste papieren om zijn ticket voor de barrages van de Europa League veilig te stellen. Enkel met een zege kan de Great Old dat ticket nog wegkapen voor de neus van paars-wit.
 
De twee clubs kenden een tegengesteld parcours in deze play-offs. Anderlecht vond zijn tweede adem, ook al vertaalde zich dat niet meteen in de score (4 punten op 15), terwijl Antwerp een schim van zichzelf was (2 op 15). Hun enige overeenkomst: tot dusver kon geen van beide clubs winnen in deze play-offs.
 
De wedergeboorte van Anderlecht is hoopgevend
 
Paars-wit eindigde zijn seizoen op een mooie noot. De troepen van Vincent Kompany rechtten de rug na een matige eerste seizoenshelft. De nieuwe coach vond na lang zoeken een recept dat de mayonaise deed pakken, de ploeg groeide op collectief en tactisch vlak. De beloften konden bevestigen (Ait El Hadj, Matt Miazga) en sommige spelers werden revelaties, zoals Bart Verbruggen, de 18-jarige doelman die zijn debuut maakte op het hoogste niveau… op de eerste speeldag van de play-offs!
 
Anderlecht heeft slechts één nederlaag geleden (tegen Genk) in deze play-offs. De puntendelingen tegen de drie andere ploegen tonen aan dat de traditieclub weer kan wedijveren met de top, en da’s veelbelovend voor volgend seizoen – mits de huidige spelerskern min of meer behouden blijft. Met een derde plaats zou Kompany zijn gram halen bij zijn criticasters, maar daarvoor moeten zijn troepen nog een laatste obstakel overwinnen.
 
De factor Refaelov
 
Antwerp maakt een bleke indruk in deze PO1. De manschappen van Franky Vercauteren bleven in de reguliere fase van de competitie in het spoor van de top, maar zakten de jongste weken door het ijs en vielen terug naar de vierde plaats. Ze krijgen nu een laatste kans om de schade te beperken en opnieuw op het podium te klimmen.
 
Eén naam zal door alle hoofden galmen tijdens Antwerp-Anderlecht: Lior Refaelov. Daarbij de cruciale vraag: heeft Antwerp er goed aan gedaan om de Israëliër aan de kant te schuiven na de aankondiging van zijn transfer naar Anderlecht, vlak voor de play-offs? De ploeg is bijna onherkenbaar zonder de sterkhouder, en het gewicht van deze beslissing zal zwaar doorwegen bij de eindafrekening voor de Great Old. De Gouden Schoen zal zijn laatste match bij Antwerp vanuit de tribunes moeten beleven, alvorens zijn valiezen te pakken voor Brussel.
 
In deze laatste rechte lijn zal Antwerp wel kunnen rekenen op een man die zijn waarde heeft getoond: Dieumerci Mbokani. De 35-jarige aanvaller was beslissend in deze PO1 (waarvan hij geen enkele minuut heeft gemist) door drie van de vijf Antwerpse doelpunten te scoren. De Congolees schept bovendien genoegen in het geselen van Anderlecht, want hij scoorde een tweeklapper in de heenmatch (2-2). Mbokani zou zijn ex-club deze zondag opnieuw pijn kunnen doen, waarmee hij een nieuw hoofdstuk aan zijn turbulente relatie met paars-wit zou breien.
 
Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van de Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top