14: Rode Duivels beleven heuse triomfen op het EK van 1980, maar eindigen met een tragedie

Voetbal | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Met de recente successen van de Gouden Generatie aan Rode Duivels zou je haast vergeten dat België ook in het verleden mooie dingen heeft laten zien op internationale toernooien. Zo bereikte België namelijk de finale op het EK van 1980. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vergeet even de verloren halve finales op de WK’s van 1986 en 2018. In de geschiedenis van het Belgische voetbal werden er ooit twee finales betwist op een internationaal toernooi. Voor de eerste finale moeten we al terug naar 1920, toen België het olympisch voetbaltoernooi won. De andere finale was die op het EK van 1980 in Italië.

Vooraleer we toespitsen op die finale, spoelen we eerst een eindje terug. Want de weg naar het eerste grote toernooi onder bondscoach Guy Thys liep niet van een leien dakje. Er werd in de kwalificaties begonnen met vier gelijke spelen. Na winst tegen Noorwegen volgde een confrontatie met Portugal, dat favoriet was om de groep te winnen. Maar onder meer Wilfried Van Moer, die overhaald werd om terug bij de nationale ploeg te komen, zorgde voor een 2-0-zege voor de Belgen. Uiteindelijk eindigde België als groepswinnaar en mochten onze Rode Duivels voor de tweede keer ooit naar het EK.

Groep des doods

Alsof de kwalificatie nog niet straf genoeg was, zou België terechtkomen in de “groep des doods”. Tegenstanders in de groepsfase waren toplanden Engeland, Spanje en gastland Italië. Niemand die een stuiver gaf om de kansen van de Belgen, die met enkel spelers uit de Belgische eerste klasse naar het EK trokken.  

De Rode Duivels begonnen met een 1-1-gelijkspel tegen Engeland. De partij stond bol van de controverse naast het veld. Engelse hooligans konden namelijk het resultaat tegen België niet smaken. De Italiaanse politie moest traangas gebruiken om de rellen op de tribunes te stoppen. De wedstrijd daarop stuntten de Rode Duivels tegen Spanje en wonnen met 2-1.

Op het EK deden maar acht landen mee, verdeeld in twee poules. Enkel de groepswinnaar zou doorstoten naar de finale. Gezien de resultaten volstond een gelijkspel voor België tegen Italië om de finale te bereiken. Maar gastland Italië had andere plannen. Met enkele gemene tackles probeerden ze de Rode Duivels te destabiliseren. Wilfried Van Moer moest zelfs bewusteloos het veld verlaten na een kniestoot van Romeo Benetti. Gelukkig kraakten de Belgen niet. De partij eindigde op 0-0, België overleefde de groep des doods en mocht richting de finale tegen West-Duitsland.

Genekt door het kopbalmonster

Het strijdtheater voor de finale werd het Olympisch Stadion van Rome. De eindstrijd kon echter niet slechter beginnen. Al na tien minuten opende Horst Hrubesch de debatten. Maar een kwartier voor tijd kregen de Belgen een ferme meevaller. François Van der Elst werd buiten het strafschopgebied neergehaald, maar België kreeg een strafschop. René Vandereycken nam het cadeautje in dank aan.

De finale stevende af op verlengingen, maar dat was buiten Hrubesch gerekend. De spits die in Duitsland "das Kopfballungeheuer" werd genoemd, oftewel het kopbalmonster, sloeg genadeloos toe in de 88e minuut.

Het EK van 1980 zou de basis vormen voor een aantal mooie momenten in de jaren 80. Zo zouden de Belgen twee jaar later wereldkampioen Argentinië kloppen in het openingsduel van het WK 1982 en zouden de halve finales bereikt worden op het WK van 1986. Toenmalig bondscoach Guy Thys was in een interview in 2000 zeer duidelijk over dat EK van 1980. “De ploeg die in 1980 de finale bereikte, was een pak sterker dan die van Mexico 1986.”

Herbeleef het EK van de Belgen in 1980 via onderstaand YouTube-video van Sporza.Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top