3: Leo Van der Elst schrijft voetbalgeschiedenis op het WK van 1986 in Mexico

Voetbal | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Op het WK van 2018 behaalden de Rode Duivels de bronzen medaille, nooit deed ons land beter op een wereldkampioenschap voetbal. Tot aan 2018 was het WK van 1986 het beste toernooi ooit van onze Rode Duivels. Ook hier werden de halve finales bereikt. Dat kwam onder meer dankzij een zege tegen Spanje in de kwartfinales. Held van de dag werd Leo Van der Elst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de zevende keer ooit mocht België in 1986 deelnemen aan het WK voetbal. De kwalificatie werd afgedwongen na twee heroïsche duels tegen Nederland. Pas in het absolute slot van de terugmatch kopte Georges Grün de Belgen opnieuw richting Mexico, net als in 1970. Toen draaide het WK uit op een sisser voor de Rode Duivels omdat de spelers toen kampten met heimwee en niet konden aarden in het Zuid-Amerikaanse land.

En ook nu leek het WK van 1986 uit te draaien op een fiasco. Tegen gastland Mexico werd er verloren, in het tweede duel had België alle moeite van de wereld om voetbaldwerg Irak te kloppen. Tegen Paraguay volgde een 2-2 gelijkspel. België eindigde als derde in zijn groep, maar werd toch nog opgevist als beste derde. Maar er heerste onrust in de kleedkamer, met onder meer René Vandereycken die na geruzie naar huis werd gestuurd. In die optiek leken de Rode Duivels op papier kansloos tegen de Sovjet-Unie in de 1/8e finales.

Igor Belanov kende een begenadigde dag met een hattrick, maar toch wisten de Belgen na een huzarenstukje de Sovjets uit het toernooi te kegelen na een 4-3-zege. In de kwartfinale wachtte het Spanje van onder meer Emilio Butragueño en José Antonio Camacho, dat in zijn 1/8e-finale geen moeite had met Denemarken.

Langste wandeling

Voor de tweede maal op een rij begonnen de Belgen als underdog aan de partij, vermits Spanje mocht gezien worden als een van de toplanden van het toernooi. Toch was het Jan Ceulemans die de Rode Duivels een flinke boost gaf door het knappe openingsdoelpunt met het hoofd te scoren. Pas in het slot zouden de Spanjaarden er 1-1 van maken via Juan Antonio Señor. In de verlengingen bleef het 1-1, waardoor strafschoppen moesten beslissen.

De strafschoppenreeks werd een heuse thriller. Niemand miste, behalve de Spanjaard Eloy Oyala. De vijfde en beslissende penalty kwam op rekening te staan van Leo Van der Elst. “Nooit maakte ik een langere wandeling dan die tocht vanuit de middencirkel naar de penaltystip”, zei Van der Elst daarover.

Historisch

De spanning was dan ook te snijden. “Je kan schieten door een muur. En ik zou door de muur schieten”, zei toenmalig tv-commentator Rik De Saedeleer op het moment van de aanloop. “Ik pakte de bal op, duwde hem op de stip en hij bleef meteen liggen. Een goed voorteken”, aldus Van der Elst. “Ik dwong mezelf om niet naar de keeper te ­kijken. Ik nam mijn aanloop, spande mijn bovenbeen, plaatste mijn linkervoet net naast de bal, op de juiste plaats, gooide mijn rechterbeen strak naar achter, krulde mijn tenen naar binnen, doseerde de kracht van de beweging en liet mijn wreef de bal perfect op de juiste plek raken.”

Van der Elst trapte de bal, naar eigen zeggen met de ogen dicht, staalhard binnen in het midden van het doel. "Voilà! Voila! Ze stormen ernaartoe! Ai, ai, ai. Ik kan niet meer roepen", zei De Saedeleer in zijn commentaar. De penaltytreffer zorgde meteen voor een grote primeur in het Belgische voetbal.

De Rode Duivels plaatsten zich zo voor het eerst voor de halve finales op een WK voetbal. Daarin bleek de latere wereldkampioen Argentinië, onder aanvoering van een ontketende Diego Maradona, te sterk. In de troostfinale tegen Frankrijk was het Belgische bobijntje af. De Fransen wonnen met 4-2 en pakten zo het brons.

Herbeleef hieronder de heroïsche penaltyreeks tussen België en Spanje op het WK 1986.Meer kippenvelmomenten?
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top