Legendarische matchen: Nigeria klopt Argentinië en kaapt olympische titel weg

Sport | Op 3 augustus 1996 realiseerde Nigeria een uniek exploot door als eerste Afrikaanse natie de olympische titel in het voetbal te winnen. In Atalanta streden de Super Eagles tegen topfavoriet Argentinië om de gouden medaille.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nigeria beschikte in de jaren 1990 over een gouden generatie, die de wereld tijdens het WK in ’94 ontdekte, maar toch had niemand hen aangestipt als favoriet tijdens het olympisch voetbaltoernooi twee jaar later. Het team was ten prooi gevallen aan politieke en extra-sportieve strubbelingen, en kon daardoor zijn titel op de Africa Cup of Nations enkele maanden eerder niet verdedigen. De voorbereidingen op het olympisch toernooi verliepen chaotisch.
 
Op de grasmat slaagden de troepen van Bonfrère erin om die kopzorgen van zich af te zetten. Na een lastige poulefase ontdeden de Super Eagles zich van Mexico (2-0) in de kwartfinale, alvorens het Brazilië van het duo Ronaldo-Bebeto uit te schakelen na een doldwaze wedstrijd (4-3). In de finale treffen de Afrikanen de Albiceleste op hun pad. De olympische teams moesten sinds 1992 een meerderheid van spelers jonger dan 23 jaar opstellen. Geen probleem voor Argentinië, dat over jeugdige toptalenten als Ariel Ortega, Diego Simeone, Javier Zanetti en Hernan Crespo beschikte.

Kracht en techniek

Na hun zege tegen Brazilië – die andere favoriet – konden de Nigerianen geen minderwaardigheidscomplex koesteren. Behalve doelman Joseph Dosu waren alle spelers uit de kern actief in Europa. Aanvaller Nwankwo Kanu had net de Champions League gewonnen met Ajax.
 
De partij startte slecht voor Jay-Jay Okocha en zijn ploegmaats. Ze komen al in de derde minuut op achterstand. 25 minuten later maakte Babayaro de gelijkmaker. Argentinië is niet op z’n best, maar kwam kort na de rust opnieuw op voorsprong dankzij een omgezette strafschop van Crespo. De Super Eagles lieten de kopjes niet hangen en maakten opnieuw gelijk, dankzij een wondermooi kattenpootje met buitenkant voet vanuit stilstand van Amokachi.

De Albiceleste vond geen antwoord op het ruwe spel van de Nigerianen, die kracht combineerden met techniek, en kraakte uiteindelijk. In het ultieme slot dompelde veteraan Amunike, een invaller, de gehele Nigeriaanse natie in euforie.

Revanche in 2008

Met het winnende doelpunt schreef Nigeria geschiedenis als allereerste Afrikaanse natie die olympisch goud behaalt. Deze zege poetst het imago van het land op, dat destijds gebukt ging onder een repressieve militaire junta. Het opende tevens de weg voor Kameroen, de tweede Afrikaanse winnaar, vier jaar later.
 
In 2008, twaalf jaar na hun gouden medaille, trof Nigeria opnieuw Argentinië in de finale van het olympisch toernooi. De kans voor Lionel Messi en co om zich te revancheren in naam van hun voorgangers voor de verloren olympische finale, twaalf jaar eerder. En zo geschiedde want Nigeria, de killer van België in de halve finale (4-1), beet met het kleinste verschil in het zand na een doelpunt van Ángel Di María.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top