One day, one goal: Zamora gidst QPR naar Premier League in dramatische promotiefinale

Sport | Op 24 mei 2014 stond in het Wembleystadion de promotiefinale naar de Premier League op het programma. Die dag keken tweedeklassers Queens Park Rangers en Derby County elkaar in de ogen. In een spannende partij zat het venijn hem echter in de staart, toen 1 minuut voor tijd Bobby Zamora de promotiehoop van Derby County aan diggelen sloeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De promotiefinale naar de Premier League wordt vaak ‘the most valuable final in the world’ genoemd. Behalve de promotie naar de Premier League, ligt er voor de winnaar ook een flinke som met geld klaar. Dat bedrag ligt vaak om en nabij de 200 miljoen euro. De druk op de schouders van de spelers die dag is dan ook gigantisch groot. Op 24 mei 2014 waren het QPR en Derby County die als laatsten mochten uitmaken wie samen met kampioen Leicester City en runner-up Burnley zou promoveren.

Derby County de grote favoriet

Met Derby County en QPR tegenover elkaar kregen we een promotiefinale tussen de nummers drie en vier van de reguliere competitie. DC eindigde op plek drie met 85 punten, acht punten minder dan nummer twee Burnley. QPR van zijn kant eindigde op vijf punten minder dan Derby County. In de halve finales ontdeed QPR zich van Wigan Athletic, terwijl Derby County weinig moeite kende met Brighton. The Rams waren bijgevolg aangestipt als de grote favoriet om de promotiefinale te winnen.

DC zette nagenoeg een hele match zijn favorietenstatus kracht bij. Het team van Steve McClaren domineerde namelijk QPR nagenoeg de hele match. Enkel de bal weigerde mee te werken en wou niet in doel belanden. Toen op het uur ook nog eens QPR-verdediger Gary O’Neil met rood van het veld werd gestuurd, was het voor Derby County duidelijk om vol voor de zege te gaan.

Maar dat was buiten Bobby Zamora gerekend. De spits van QPR mocht net voor de rode kaart van O’Neil invallen en zou zorgen voor een van de grootste drama’s in de geschiedenis van de promotiefinale naar de Premier League

Zamora opnieuw de held in promotiefinale

Het leek in de 89ste minuut erop dat QPR de bal zou kwijtspelen na een inworp op de rechterkant. DC-verdediger Richard Keogh misrekende zich echter op de bal en liet hem alsnog het leer afsnoepen door Junior Hoilett. Met een voorzet vanop de achterlijn bereikte hij Zamora, die ter hoogte van de penaltystip de bal met de linker in de verste hoek kon plaatsen. Iedereen die QPR genegen was veerde recht, Derby County had quasi geen tijd meer over om nog te reageren.

Het was voor Zamora, tweevoudig international voor Engeland, de tweede keer in zijn carrière dat hij een promotiefinale besliste. Dat deed hij voor het eerst in 2005, toen hij West Ham United naar de Premier League trapte in een 1-0 zege tegen Preston North End.

Dankzij het doelpunt van Zamora keerde QPR meteen weer terug naar de Premier League. Het Londense team degradeerde namelijk in 2013 naar de Championship. Maar opnieuw zou QPR niet lang overleven op het hoogste niveau. Na amper één seizoen zakte QPR andermaal naar de tweede afdeling in 2015. Sindsdien vertoeven de Londenaars steevast in de Championship.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons vorige verhaal over FC Keulen-speler Marcel Risse.

Bekijk hieronder het dramatische slot in de promotiefinale naar de Premier League van het seizoen 2013-204.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top