STVV-coach Peter Maes aast op eerherstel in Limburgse derby

Sport | Peter Maes (56) verzekerde deze week het behoud met Sint-Truiden in 1A. Opdracht geslaagd, tijd voor een nieuwe uitdaging: revanche op KRC Genk. Voor de coach van STVV betekent de komende Limburgse derby (zondag om 13u30 live te volgen op Eleven Pro League 1) een terugkeer naar de plek waar hij in mei 2015 een eerste kans kreeg bij een topclub, maar amper anderhalf jaar later alweer ontslagen werd. Het begin van een donkere periode.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Slecht kon je de passage van Peter Maes bij KRC Genk zeker niet noemen. Vierde in het seizoen 2015/2016 en toen hij daar eind december 2016 ontslagen werd, had hij de ploeg net gekwalificeerd voor de tweede ronde van de Europa League. Alleen in de Belgische competitie wilde het op dat moment niet vlotten: enkele tegenvallende resultaten net voor de winterstop waren reden genoeg voor het Genkse clubbestuur om in te grijpen. Exit Peter Maes, enter de Nederlander Albert Stuivenberg.

“Ik zal nooit kunnen plaatsen dat ik moest vertrekken na zo een herstel - bij mijn aankomst was de kleedkamer een puinhoop,” verklaarde hij enkele jaren geleden nog aan Sport/Voetbalmagazine, waarmee hij aangaf hoe diep dat eerste ontslag in zijn trainerscarrière in zijn ziel sneed. “Mijn ontslag had weinig te maken met sportieve redenen, dat blijft moeilijk om te aanvaarden.” Voornamelijk de troebele relatie met Patrick Janssens, toenmalig CEO van KRC Genk, werd als reden voor het ontslag aangehaald.

Match made in heaven

Het huwelijk tussen Maes en Genk was nochtans met veel enthousiasme begonnen. Een Limburger in hart en nieren die dé topclub van de provincie zou gaan leiden. Hij had er bovendien net een succesvolle periode opzitten als coach van Sporting Lokeren, waarmee hij twee bekers van België veroverde (2012 en 2014) en in het seizoen 2014/2015 een knappe campagne neerzette in de Europa League. Het was na eerder ook al een goeie langdurige termijn als coach van KV Mechelen (2006-2010) de ideale timing om de volgende stap te zetten in zijn carrière: trainer worden van een Belgische topclub. De ‘match’ met KRC Genk, dat net uit een turbulente episode van verscheidene trainerswissels kwam (Mario Been / Emilio Ferrera / Alex McLeish), leek er één ‘made in heaven’.

Maar de strakke hand van Peter Maes, gekend omwille van zijn tirades en de soms brute verbale aanpak van een spelersgroep, werd niet gesmaakt in Genk. Zeker niet bij de meer ervaren spelers, zoals Thomas Buffel en Alejandro Pozuelo. Maar ook niet bij de jonge talenten (Susic, Heynen, Wouters, Trossard, Bailey), die soms met knikkende knieën op het veld verschenen. Ondanks een bemoedigend eerste seizoen, met een vierde plek en een Europees ticket, en een goeie Europese campagne in zijn tweede seizoen (kwalificatie in een groep met Sassuolo, Rapid Wien en Athletic Bilbao), werd Maes op tweede kerstdag 2016 aan de deur gezet. Zijn balans als trainer van KRC Genk: 81 wedstrijden, 41 zeges, 26 nederlagen en 14 gelijke spelen.

Rehabilitatie

Voor Peter Maes werd het de prelude van een moeilijke periode. Hij keerde terug naar Lokeren, maar daar kon hij niet meer dezelfde stempel drukken als in zijn eerste termijn. Meer nog: in het najaar van 2018 werd hij er ontslagen en brak de Operatie Propere Handen uit, met Peter Maes als één van de geviseerde personen in het schandaal rond netwerken van zwart geld (zo zou hij ook bij Genk voor meer dan 400.000 euro in het zwart betaald zijn). Na een werkloos jaar, uit de spotlights van het Belgische voetbal, gaf tweedeklasser Lommel hem in 2019 een kans op rehabilitatie. Maes deed het daar prima, maar werd afgelopen zomer toch bedankt voor bewezen diensten na een overname van de club door het Engelse City Football Group.

Gelukkig kwam er begin december vorig jaar opnieuw hulp vanuit de provincie, ditmaal van Sint-Truiden, dat in hem de geknipte man zag om de club in 1A te houden. Zo heeft Maes nu de drie grote clubs uit de provincie op zijn trainers-cv staan. Een unicum.

Dankzij een 2-4 zege van de Kanaries tegen rechtstreekse degradatieconcurrent Waasland-Beveren is de redding sinds deze week een feit. Maes kan zondagmiddag dus met een gerust hart naar de Luminus Arena afzakken, voor een sportieve revanche op de club die hem in december 2016 nogal abrupt op straat zette en zo het verval in zijn carrière inluidde. In februari ging een eerste kans alvast verloren in de zestiende finales van de Beker van België (1-0 verlies). Tijd voor een herkansing… nog maar eens.

Volg de Limburgse derby tussen Genk en STVV van de 33ste speeldag in de Jupiler Pro League zondagmiddag (13u30) live op het kanaal Eleven Pro League 1. Beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top