Statistieken JPL - #32: gekke resultaten net als het weer

Sport |
Op de 32e speeldag van de Jupiler Pro League noteerden we vier overwinningen op verplaatsing, vier zeges voor de thuisploeg en een gelijkspel, goed voor 29 doelpunten. In zes van de negen duels werd gewonnen met het kleinste verschil: niet verwonderlijk in deze fase van de reguliere competitie waarin elk gewonnen of verloren punt van levensbelang kan zijn. De ploegen uit de top 4 haalden 9 op 12, terwijl de laatste 4 ploegen uit het klassement… 10 op 12 pakten.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Dat we een vreemde competitie meemaken, is een vaststelling die we hier al eerder deden. In dit seizoen is er nog maar één constante geweest: Club Brugge dat de punten met een grote regelmaat blijft verzamelen. In het kalenderjaar 2021 pakte blauw-zwart 34 op 39. Meer punten dus dan bijvoorbeeld Cercle Brugge, Moeskroen of Waasland-Beveren sinds het begin van het seizoen 2020/2021.
 
Onuachu
 
Club Brugge mag dan als enige ploeg in de JPL constant presteren, op individueel vlak kunnen we ook Paul Onuachu enige regelmaat toedichten. Maandag scoorde de Nigeriaan aan Den Dreef in Leuven zijn 26e doelpunt in 31 wedstrijden in de JPL. Met ook nog twee assists erbij heeft de aanvaller van Racing Genk een voet in 45% van de doelpunten van zijn ploeg. Indrukwekkende statistieken die ook de marktwaarde van de topschutter van Racing Genk flink heeft doen toenemen: de Limburgers kochten hem voor 6 miljoen euro van Midtylland, maar volgens Transfermarkt is hij nu al ongeveer 17 miljoen euro waard.
 
Anderlecht laat zijn paars-witte kleuren schitteren
 
Anderlecht gaf maandag een lesje voetbal aan Antwerp. Paars-wit pakte op de Bosuil uit met fysiek, beweeglijk en spectaculair voetbal. De ploeg van Vincent Kompany speelde in Antwerpen zijn 'referentiewedstrijd' en neemt na een 10 op 12 plaats in de top 4. Voor de titel is de kloof met Club te groot, maar als het zich voor PO1 plaatst, doet dit Anderlecht zeker mee voor de tweede plaats. In de reguliere fase van de competitie pakten de Brusselaars tegen Antwerp en Genk 12 op 12.
 
Play-offs 2
 
In de twee laatste speeldagen van de JPL lijkt KV Oostende de enige ploeg te zijn die nog aanspraak kan maken op de top 4, maar de strijd om de vier tickets voor PO2 ligt meer open. Tussen de nummer 8 (Beerschot, met een match minder gespeeld) en de nummer 12 (KV Mechelen) ligt maar een verschil van 2 punten. En tussen nummer 6 (Zulte-Waregem) en nummer 9 (Standard) bedraagt de kloof ook maar 2 punten. De strijd om een PO2-ticket zal bijzonder spannend zijn met enkele rechtstreekse duels tussen de kandidaten voor PO2 in de laatste twee speeldagen: KV Mechelen-Zulte Waregem, AA Gent-Charleroi, Beerschot-Oostende, Standard-Beerschot en Zulte Waregem- AA Gent.
 
Behoud: de staartploegen geven niet op en halen 10 op 12
 
Op de 32e speeldag pakte Moeskroen één punt, Waasland-Beveren, Cercle Brugge en STVV drie. Geen enkele ploeg in de onderste regionen van het klassement is ten dode opgeschreven: iedereen zal zijn huid duur verkopen in de laatste 180 minuten van de reguliere fase van de JPL. 
 
Slechts één clean sheet!
 
17 van de 18 ploegen in de JPL hebben tijdens het paasweekend minstens één keer gescoord, dus was er ook maar één doelman die zijn netten schoon heeft gehouden: Nordin Jackers, de keeper van Waasland-Beveren die tegen KV Oostende voor zijn zesde clean sheet van het seizoen zorgde. Daarmee staat hij op de 7e plek in het klassement van de clean sheets, met slechts een clean sheet minder dan doelmannen als Bodart, Wellenreuther of Hubert. Opmerkelijk voor een doelman van de rode lantaarn. 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top