Herakles tot Robin Hood: hoe voetbalclubs zich laten inspireren door legendes

Voetbal | Weet jij waar de naam van je favoriete voetbalploeg vandaan komt? Vaak doen over de oorsprong van de namen van clubs de vreemdste anekdotes de ronde. Wie in die anekdotes graaft, spit tegelijk de geschiedenis van de club om, maar ook die van de sport in het algemeen. In deze rubriek gaat Proximus Pickx op zoek naar de oorsprong van clubnamen en vandaag onderzoeken we hoe clubs inspiratie putten uit mythen en sagen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie zichzelf een beetje standing wil geven, toetst zich al makkelijk eens aan mythologische helden. Die personages, of ze nu Grieks, Romeins of Scandinavisch zijn, stonden doorheen de geschiedenis wel vaker model. Ook vandaag blijven ze een belangrijke inspiratiebron voor de kunsten, maar ook in de sportwereld.
 
Een pak voetbalploegen roepen dan ook mythologische taferelen op bij het vormen van hun imago. Met hun namen verwijzen ze naar legendarische figuren en zo ook naar hun eigen hopelijk legendarische prestaties.
 
De Griekse mythologie is misschien wel de belangrijkste die de voetbalwereld beïnvloedde. De Griekse held waar met voorsprong het vaakst naar verwezen wordt, is Herakles (oftewel Hercules), de beroemdste halfgod uit het oude Griekenland. Van Heracles Almelo in Nederland tot Hercules de Alicante in Spanje of Iraklis Thessaloniki in Griekenland, allemaal verwijzen ze naar de held en zijn twaalf werken.
 
Atalanta, de heldin die gelauwerd werd om haar snelheid en haar talent voor de jacht, leende haar naam in 1907 dan weer aan de Italiaanse club uit Bergamo. De oorlogsheld Ajax, die streed in de oorlog om Troje, stond op zijn beurt model voor de naam en het logo van de Amsterdammers in 1900.

De goden van het stadion

De Griekse goden van het Pantheon zijn ook al herrezen als voetbalploegen. Apollon Limassol uit Cyprus en Apollon Pontou uit Griekenland voelden zich aangetrokken tot het licht van de zonnegod. Het Griekse Aris FC wil dan weer de kracht van de oorlogsgod Ares oproepen. Naar verluidt kozen de oprichters van die club hun naam omwille van een rivaliteit met Iraklis Thessaloniki. Dat klopt met de legendes, want daarin gingen de held Herakles en de god Ares een duel aan nadat de eerste de zoon van de tweede doodde. In de mythen verandert het vreselijke gevecht voorgoed de verhoudingen tussen de goden. Een derby tussen de twee ploegen moet dus ook een spectaculair zicht zijn.
 
De godin Fortuna, deze keer uit de Romeinse mythes, werd dan weer het gezicht voor de Duitse club Fortuna Düsseldorf en Fortuna Sittard uit Nederland. Waarom de keuze voor die godin? Ze staat symbool voor het lot en geluk, en dat kunnen de clubs op het veld misschien wel goed gebruiken.

Van Vikings tot Robin Hood

Maar ook andere legendes inpireerden voetbalploegen. De Poolse club Lech Poznan bijvoorbeeld, haalde de mosterd bij de Slavische mythologie. Volgens de legendes werden de Slavische bevolkingen gesticht door drie broers: Lech, Cech en Rus. Tijdens een jachtpartij gingen ze alle drie achter een andere prooi aan, waardoor ze elkaar verloren, elk hun eigen weg gingen en uiteindelijk een natie stichtten. Cech ligt aan de basis van Tsjechië, Rus van Rusland en Lech is de voorvader van de Polen.
 
Viking FK uit Noorwegen verwijst uiteraard naar de Vikingen. Geen verzinsels, maar een echt volk, horen we je zeggen. Maar laten we eerlijk zijn: mythes over de Vikingen hebben intussen de geschiedenis voorbijgestoken.
 
Als laatste: Robin Hood. Speelde die een potje voetbal tussen de boogschietwedstrijden in? Dat is toch wat de Engelse club Nottingham Forest, opgericht in 1865, doet denken. De naam verwijst naar Sherwood Forest in Nottinghamshire, de setting voor de avonturen van de boogschutter die stal van de rijken en gaf aan de armen. Een van de loges in het stadion in Nottingham is bovendien omgedoopt tot de Robin Hood Suite.
 
Wil je meer weten over de oorsprong van de namen van clubs? Lees dan ook ons artikel over de clubs die de mosterd haalden bij historische figuren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top