Jules Koundé ontpopte zich bliksemsnel tot één van de meest begeerde verdedigers van Europa

La Liga | Deze zaterdag speelt FC Sevilla een sleutelmatch tegen Atletico Madrid in La Liga. In het geval van een zege kan de Andalusische club tot op 8 punten van de koploper komen, waardoor nog een sprankeltje hoop voor de titel gekoesterd kan worden. Een nederlaag zou dan weer een grijs seizoen betekenen voor Sevilla. Om zich te wapenen tegen de Madrileense armada, beschikt coach Julen Lopetegui over een te duchten wapen: Jules Koundé, 22 jaar, 1m78, en één van de meest efficiënte verdedigers van Spanje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In anderhalf jaar heeft Jules Koundé heel Spanje overtuigd. Hij streek neer in Sevilla in de zomer van 2019, en de Fransman is vandaag incontournable in de Andalusische defensie. Hij wordt zelfs beschouwd als één van de beste centrale verdedigers in de Spaanse competitie.
 
De scouts van Sevilla hebben de plank dus niet misgeslagen. Ze gingen Koundé halen in Bordeaux, waar hij in 2017 zijn eerste profcontract had getekend. Na 55 wedstrijden in twee seizoenen bij de Girondins trok Koundé dus zuidwaarts, voor een bedrag van 25 miljoen euro. Verrassend genoeg maakt dat prijskaartje van hem de duurste transfer in de clubgeschiedenis. Om maar te zeggen dat de verwachtingen zwaar wogen op de schouders van de 20-jarige knaap.
 
Klein van gestalte, maar groot talent
 
Maar de manskerel uit Évreux heeft niet lang nodig gehad om te overtuigen. Eind oktober was hij al titularis in de as van de defensie, naast de Braziliaan Diego Carlos. Nochtans is Jules Koundé een atypische verdediger. Wat in eerste instantie opvalt, is zijn lengte: met zijn 178 centimeters is die gestalte niet gebruikelijk op zijn positie. Hoe opvallend dat ook mag lijken, zijn kopbalspel is indrukwekkend. De Fransman staat te boek als één van de verdedigers die het meeste luchtduels wint in Spanje. Zijn geheim? Een buitengewone détente.
 
Daarnaast is hij door zijn lengte extreem vinnig, wendbaar en snel, waardoor hij moeilijk te passeren is. Koundé regeert in de rechthoek zoals een jagershond die springt op alles wat komt. Hij heeft tevens een vernuftige balbeheersing, waardoor hij de tegenaanval kan opzetten en hoog kan spelen – een vereiste van zijn coach -, of nog de hele defensie kan dribbelen om een doelpunt te maken, zoals hij tegen FC Barcelona demonstreerde in de Copa del Rey op 10 februari jongstleden.


 
Begeerd goudhaantje
 
Zijn bliksemsnelle ontwikkeling sprong uiteraard in het oog van de bondscoach. Momenteel maakt Koundé het mooie weer bij de Franse nationale beloften, waar hij al titularis en kapitein is, amper zes maanden nadat hij er zijn debuut maakte. Maar het lijkt erop dat zijn eerste selectie voor de A-kern na het EK 2021 zal komen.
 
Sevilla zal ongetwijfeld enkele mooie aanbiedingen ontvangen voor zijn goudhaantje. Zijn afkoopclausule bedraagt zo’n 90 miljoen euro (ook een clubrecord), maar Sevilla heeft zijn prijskaartje vastgelegd op 59 miljoen euro. Meerdere kandidaten solliciteren naar de diensten van de moderne en polyvalente verdediger, en zijn bereid om de portefeuille wijd open te trekken. Daartoe behoren alvast usual suspects als Real Madrid, Manchester City en Manchester United. Rest de vraag of Sevilla zijn goudhaantje kan overtuigen om nog even in het nest te blijven.
 
Momenteel moet Koundé zich concentreren op de missie van dit weekend: de aanval van Atletico Madrid lam leggen – en dan vooral speerpunt Luis Suarez. Slaagt de 22-jarige knaap er andermaal in om de tweede beste aanvaller van La Liga aan banden te leggen?
 
Volg het duel tussen FC Sevilla en Atletico Madrid zondag vanaf 21u op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx. 
 
Het programma van de 29ste speeldag in La Liga:

Zaterdag 3 april
Real Madrid - Eibar: vanaf 16u15 op Eleven Sports 1
 
Zondag 4 april
FC Sevilla - Atlético Madrid: vanaf 21u op Eleven Sports 1
 
Maandag 5 april
FC Barcelona - Valladolid: vanaf 21u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top