Waarom Michy Batshuayi een andere speler is bij de Rode Duivels

Sport | Met zijn goal tegen een ontstellend zwak Wit-Rusland heeft Michy Batshuayi andermaal zijn waarde bewezen voor de Rode Duivels, als doublure van Romelu Lukaku. Een gegeven dat in schril contrast staat met zijn situatie bij zijn club, waar hij al enige tijd tevergeefs tracht door te breken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Veertien minuten. Zo weinig tijd had Michy Batshuayi nodig om de score te openen tegen Wit-Rusland. De vervanger van Romelu Lukaku , die rust kreeg voor deze derde WK-kwalificatiematch in één week, had enkele minuten eerder de score al kunnen openen – mocht hij zijn schot niet te centraal gemikt hebben toen de Rode Duivel zich in de kleine rechthoek bevond. De bom van de Crystal Palace-spits in de korte hoek luidde een ware walk-over in die resulteerde in een monsterzege en de eerste plaats in groep E.
 
Hallucinante statistieken
 
Sinds het WK 2018 heeft de ex-aanvaller van Standard 14 keer het nationale shirt gedragen. Bij zijn 9 basisplaatsen scoorde hij niet minder dan 14 goals. In zijn zes laatste matchen scoorde hij telkens wanneer hij in de basis stond. Dat is meteen ook de reden waarom Roberto Martinez nooit lang twijfelt bij het selecteren van zijn doublure voor Romelu Lukaku, de beste aanvaller in de geschiedenis van onze nationale selectie en de onbetwiste patron op zijn positie.
 
Opvallend is het gemak waarmee Batshuayi scoort in het tricolore shirt. In de vier laatste interlands met de Rode Duivels begon de 27-jarige spits op de bank, maar toch wist hij zich telkens te onderscheiden, tegen Wit-Rusland met een doelpunt en een assist. Idem vorig jaar in november tegen Zwitserland, waartegen hij een tweeklapper scoorde en zo de Duivels de zege schonk. Hij startte toen in de basis, na de rol van invaller met glans vervuld te hebben in de Nations League. Zijn statistieken zijn simpelweg indrukwekkend, met 22 doelpunten in 33 wedstrijden.
 
Gebrek aan vertrouwen in clubverband
 
In de hiërarchie van Roberto Martinez staat ‘Batsman’ tweede na Lukaku, maar vooral: voor Christian Benteke en Divock Origi. Bij zijn club is het omgekeerde waar: bij Crystal Palace is Batshuayi de vervanger van Benteke, die het vertrouwen krijgt van coach Roy Hodgson. Batshuayi krijgt maar een handvol speelminuten toebedeeld.
 
“In de nationale ploeg is de situatie anders, want het systeem en de coach zijn anders”, verklaart Michy Batshuayi. “Bij de Duivels geniet ik het vertrouwen van de coach, bij mijn club niet. Roberto Martinez praat veel met mij. Ik wil hem niet teleurstellen, en daarom geef ik me telkens voor de volle 200%.”
 
De geboren Brusselaar scoorde dit seizoen voorlopig slechts één keer voor Crystal Palace, en ziet zijn rol in de nationale ploeg dan ook als een energieboost. De Rode Duivel heeft zich altijd graag omringd met passie en warmte, zoals bij Standard, Marseille of Dortmund, waar hij altijd presteerde. Het vervolg van zijn carrière zou weleens kunnen afhangen van die parameter: de keuze voor een club die hem bovenal in staat stelt om open te bloeien en zijn zelfvertrouwen op te krikken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top