Wat doet Kylian Mbappé fout in Frankrijk?

Sport | Kylian Mbappé is de gangmaker van Paris Saint-Germain, maar slaagt er tot nu toe niet in om hetzelfde gewicht in de schaal te leggen bij de Franse nationale ploeg. Dat blijkt nog maar eens tijdens de kwalificatierondes voor het komende WK. Zijn wisselvallige spel begint kritiek aan te trekken, maar de 22-jarige aanvaller heeft met de match tegen Bosnië en Herzegovina vanavond nog een kans om de rug te rechten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kylian Mbappé is een man met een januskop. Het jeugdige talent rijgt de superlatieven aan elkaar bij Paris Saint-Germain: de snelste, de efficiëntste, de spectaculairste. Of het nu tegen Barcelona is in de Champions League of tegen Lyon in het Franse kampioenschap: de nummer 7 geeft telkens weer een masterclass en toont dat hij op zijn positie een van de besten ter wereld is.
 
Maar in de nationale ploeg stokt het. Als zijn recentste prestaties in de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 een indicatie mogen zijn, loopt het niet zo vlot bij Les Bleus. Tegen Oekraïne was Mbappé afwezig in de aanvallen en verdient hij ook een beschuldigende vinger voor het enige tegendoelpunt. In de match tegen Kazachstan begon hij op de bank. Hij kreeg 30 minuten speeltijd van Didier Deschamps, maar maakte daar weinig gebruik van. Hij had Thomas Lemar een assist kunnen geven, maar verkoos koppig om zelf de doelman aan te pakken. Hij sleepte door die actie een penalty uit de wacht, maar mikte die tegen de keeper, waardoor hij zijn kans miste om het tij te keren.
 
Efficiëntie op halfstok
 
Een slechte keuze, te egoïstisch, overijverig… critici sparen de wereldkampioen uit 2018 niet. Vooral zijn wisselvallige spel is het mikpunt van kritiek. Vergeleken met zijn palmares bij PSG, stellen zijn internationale prestaties teleur. In de nationale selectie kon hij in de afgelopen twee (toegegeven verstoorde) seizoenen slechts 3 keer scoren, terwijl hij er in de jongste 9 matchen met zijn club 12 in het mandje legde.
 
Daarnaast is de ex-speler van AS Monaco niet zo alomtegenwoordig in het blauwe shirt. Hij is er niet de leider en gangmaker die van hem verwacht wordt. Hij kan zich maar moeilijk inwerken in de Franse rangen en dat vertaalt zich in ongeduld en frustratie op het veld.
 
Geen twijfels voor EK
 
Er zijn verschillende (gedeeltelijke) verklaringen voor de teleurstellende prestaties van Mbappé in Frankrijk. Voornamelijk kunnen we wijzen naar zijn speelstijl, die vooral op snelle afwerkingen, combinaties en schitterende techniek gesteund is. Om zijn ploeg in gang te trekken, moet de vleugelspeler omringd zijn door de juiste maats. Mbappé voetbalt graag met Griezmann of Giroud in de aanval, en ook met Paul Pogba werkte hij al succesvol samen. Maar wanneer die er niet bij zijn, staat de Parijzenaar er alleen voor.
 
Mbappé wordt bovendien regelmatig van de ene positie naar de andere verschoven door Deschamps. Eens links, dan weer rechts en dan weer in een centrale spilpositie. Voor een speler die graag op automatismen vertrouwt, is dat geen sinecure. Jammer genoeg is dat wel vaker het lot van een speler in de nationale ploeg, aangezien de coach moet roeien met de riemen die hij heeft.
 
Een slechte periode terzijde, blijft Mbappé onmisbaar voor de Franse nationale ploeg. Zijn plek in de selectie voor het EK is dan ook niet in gevaar. Voor een speler van zijn kaliber is het geen wonder dat de verwachtingen hoog liggen. Laten we niet vergeten dat Mbappé, ondanks zijn statuut als wereldster, met 22 lentes op de teller nog heel wat te bewijzen heeft.
 
Volg Bosnië en Herzegovina-Frankrijk  woensdag 31 maart om 20u35 op Eleven Sports 2, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top