Klauss-Muleka, het nieuwe wonderduo van Standard?

Sport | Mbaye Leye veranderde begin maart het geweer van schouder wat zijn tactiek betreft. Gedaan is het met zijn teleurstellende 4-3-3-opstelling, enter een aanvallersduo dat al heel wat liet zien: Klauss-Muleka.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De trainer van Standard Luik Mbaye Leye heeft er komende zondag om 18u15 tegen KAA Gent baat bij om op het elan van de voorbije weken verder te gaan. Daarmee doelen we op zijn opstelling met twee spitsen in plaats van één. Sinds de match tegen Brugge in de Beker van België maken João Klauss en Jackson Muleka vooraan het mooie weer.
 
En dat levert voorlopig dividenden op. Muleka scoorde tegen Brugge en Standard won daarmee de match in de Croky Cup, na een vreselijke offday werd er verloren tegen Moeskroen, tegen Eupen werd opnieuw gewonnen en met Genk werden de punten gedeeld na doelpunten van Klauss en Muleka. Wereldschokkend is het nog niet, maar Standard lijkt offensief weer op het goede spoor te zitten.
 
Aanvullende capaciteiten
 
Door voor een aanvallersduo te kiezen in plaats van één spits, wil Mbaye Leye profiteren van de kwaliteiten van beide spitsen. Muleka mist nog wat maturiteit op tactisch vlak, maar maakt moeiteloos snelheid en toont een talent voor afwerking. Hij duikt in de openingen die Klauss met plezier voor hem creëert. De Congolees heeft nog wat weg van een ongeleid projectiel, maar de Braziliaan maakt dat goed met zijn gevoel voor zelfopoffering. We kunnen Klauss het ene moment vooraan vinden, om hem enkele seconden later alweer te zien verdedigen.
 
Samen vullen de twee elkaar dus uitstekend aan. Klauss houdt de bal goed aan de voet en creëert kansen, zodat Muleka zich enkel maar op de afwerking hoeft te concentreren. Michel Preud’homme en Philippe Montanier probeerden in het verleden nog zo’n samenwerking op poten te zetten tussen Oulare en Avenatti of Amallah en Lestienne, maar echt succesvol waren die niet. Oulare en Avenatti waren bijvoorbeeld vrij afwezig bij het opzetten van de aanval, wat Klauss dan weer met verve doet.
 
Lange termijn?
 
Is het aanvallersduo er eentje voor de lange termijn? Leye stelt nu zijn twee enige echte aanvallers samen op. Avenatti is verkast naar Antwerp, Oulare is uit de A-kern gedegradeerd en Cop lijkt van de aardbol verdwenen te zijn. De trainer van de Rouches ziet ongetwijfeld in dat hij het duo best nog even samen laat voetballen, minstens tot na het einde van dit seizoen en dus nog drie wedstrijden en de finale van de Beker. Een blessure of een schorsing zou nu wel erg ongelegen komen, aangezien de jonge Tapsoba nog niet heeft kunnen aantonen dat hij een waardige vervanger zou kunnen zijn.
 
En nadien? Klauss is bij Standard op uitleenbasis, maar blijft nog tot juni 2022. Dat zou toch wat stabiliteit in de aanvalslinie moeten verzekeren, al blijft het zaak om die te versterken met wat wisselspelers, zelfs als die weinig minuten op het veld krijgen. Maar in afwachting van enkele waardige vervangers kunnen Klauss en Muleka nog beter op elkaar in leren spelen. Is het niet meer voor de play-offs van dit seizoen, dan weten ze volgend jaar alvast wat gedaan.
 
Volg alle matchen van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang en specifiek Standard – Gent, zondag 4 april om 18u15 op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top