One day, one goal: het snelste doelpunt ooit op een WK dankzij Hakan Sükür

Sport |

We schrijven 29 juni 2012. In de Zuid-Koreaanse stad Daegu werd de zogenaamde troostfinale in de strijd om de derde plaats van het WK op gang getrapt. Het publiek maakte zich op voor een aangename, gezapige pot voetbal. Maar nog voordat iedereen goed en wel zijn of haar zitje had gevonden, was er al gescoord: het snelste doelpunt ooit op een WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eigenlijk hoeft het ook niet te verwonderen: het wereldkampioenschap dat in 2002 door gastlanden Japan en Zuid-Korea werd georganiseerd stond bol van de verrassingen. Titelverdediger Frankrijk werd tegen alle verwachtingen al tijdens de groepsfase uit het toernooi geknikkerd. Dat hadden ze vooral aan zichzelf te danken: Les Bleus konden geen enkele wedstrijden winnen en zelfs niet één keer scoren. Argentinië en Portugal lagen ook zeer vroeg uit het toernooi terwijl underdogs Turkije en Zuid-Korea tot op het einde meededen voor de felbegeerde derde plaats.

Toch bleken er ook nog zekerheden te bestaan in 2002: Duitsland en Brazilië haalden de finale en de Goddelijke Kanaries gingen met de eindoverwinning aan de haal, met dank aan de heilige drievuldigheid Ronaldinho, Ronaldo en Rivaldo. Turkije won het pleit tegen het moedige Zuid-Korea om de derde plaats en dat mede door een wel heel bijzonder doelpunt.

 

10,8 seconden.

De Koreanen hadden er een goed oog in die avond. Ze waren in bloedvorm, waren nog nooit zo ver in een eindtoernooi geraakt en… speelden een thuismatch. Met die gedachte trapten ze gezapig af en paste de voorhoede van Zuid-Korea de bal naar een verdediger waarop die hetzelfde deed naar een andere verdediger. De Turkse spits Hakan Sükür stond vanaf het eerste fluitsignaal goed op te letten en rook bloed: de Zuid-Koreanen waren nog in dromenland en moesten meteen opgejaagd worden.

Dat deed hij ook: Sükür zette druk, ontfutselde samen met een medespeler de bal en schoof die voorbij de doelman Lee Woon-Jae na amper 10,8 seconden. Het was Hakan Sükürs eerste goal van het toernooi en meteen ook het snelste doelpunt ooit gemaakt in de eindronde van een wereldkampioenschap. Het vorige record stond op de Tsjecho-Slowaakse spits Vaclav Maczek die in 1962 al na amper 15 seconden wist te scoren tegen Mexico.

Gelukkig waren de Zuid-Koreanen niet uit hun lood te slaan. Ze deden de Turken na amper acht minuten van hun wolk afdalen nadat spits Lee Eul-Yong de gelijkmaker scoorde in minuut negen. Turkije foeterde en het was spits Ilhan Mansiz die in minuten 13 en 32 alsnog de boeken definitief dichtdeed voor Zuid-Korea. Zuid-Korea kon dan wel nog de aansluitingstreffer maken in de negentigste minuut, maar echt wedijveren om die felbegeerde plaats deed het land eigenlijk nooit. Turkije won uiteindelijk met 2 - 3 en behaalde met de derde plaats haar beste prestatie ooit op een wereldbeker voetbal. Koffers moeten nemen

De Turkse nationale ploeg had zich met dit WK in de kijker weten te spelen. Hakan Sükür kreeg zelfs de kans om zijn kunstjes te etaleren bij het Engelse Blackburn Rovers maar kon bij de Britten helaas geen potten breken. Hij keerde na amper één seizoen terug naar zijn thuisland om bij zijn favoriete ploeg te gaan spelen, Galatasaray.

In 2008 hing Hakan Sükür zijn voetbalschoenen aan de haak om sportcommentator te worden. In 2011 stapte hij zelfs in de politiek maar dat liep slecht af: hij werd lid van het Turkse AKP dat nog steeds onder leiding staat van president Erdogan en omdat hij in onmin geraakte met het partijbestuur, zag Sükür zich genoodzaakt om de koffers te pakken richting de Verenigde Staten. Hij werd volgens sommige bronnen immers bedreigd. In de Verenigde Staten genoot Hakan Sükür niet van zijn heldenstatus moest hij opnieuw zijn carrière uit het slop weten te halen. Dat deed hij onder andere door te werken als Uber-chauffeur.

Kijk naar de snelle goal van Hakan Sükür tegen Zuid-Korea in onderstaande video.
 


Fan van onze reeks 'One day, one goal'? We schrijven momenteel artikels rond snelle treffers. Lees zeker ons verhaal over Clint Dempsey, die voor de Verenigde Staten op het WK 2004 al na 28 seconden scoorde!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top