Remco was bijna de vierde Belgische winnaar van de Ronde van Catalonië geworden

Sport |
De Volta a Catalunya zag het levenslicht in 1911 en is na de Ronde van Frankrijk (1903), de Ronde van België (1908) en de Ronde van Italië (1909) de op drie na oudste rittenkoers ter wereld. De wedstrijd die zich vaak een weg baant door de Pyreneeën, met uitstapjes naar Andorra, is een veeleisende beproeving van een week, met een lastig rittenprofiel. In die meer dan 100 jaar zijn er maar drie Belgen in geslaagd om de eindzege te pakken. Remco Evenepoel was bijna de vierde Belg geworden, maar Primoz Roglic was de sterkste.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In de vorige 99 editie konden nog maar 3 Belgen de eindzege pakken. De Spanjaarden waren 60 keer aan het feest.
 
Richard Van Genechten in 1958

Richard Van Genechten, zegt die naam u iets? Deze klimmer was niet zomaar een renner die het peloton opvulde in de jaren 1950. In 1954 eindigde hij als derde in het bergklassement van de Tour de France, achter Federico Bahamontes en Louison Bobet. In de rit naar de Mont Ventoux van het jaar erop viel hij ten einde krachten van zijn fiets en moest hij zuurstof toegediend krijgen voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Het was een voorafbeelding van wat twaalf jaar later Tom Simpson zou overkomen. In 1956 won Van Genechten de Waalse Pijl en werd hij tweede in Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik. In 1958 werd hij de eerste Belg die de Volta a Catalunya won.
 
Eddy Merckx in 1968
 
In september 1968 won Eddy Merckx, toen 23 jaar, twee etappes, waaronder de beslissende tijdrit in het shirt van Faema. Hij won het duel tegen Gimondi en pakte de eindzege in de Ronde van Catalonië met 33 seconden voorsprong op de Italiaan en meer dan 4 minuten op Luis Ocana. Zijn ploegmaats Roger Swerts en Guido Reybrouck wonnen ook elk een rit in een van de mooiste edities van de Volta.
 
Freddy Maertens in 1977
 
In 1977 zorgde Freddy Maertens (Flandria), op dat moment de beste sprinter ter wereld, voor een waar exploot, door 5 van de 11 (halve) etappes te winnen, waaronder de proloog en een tijdrit van 26 km. Daarin moest hij 31 seconden terugwinnen op rivaal Johan De Muynck (Brooklyn). Hij pakte er uiteindelijk 55 terug en won voor zijn landgenoot en Joop Zoetemelk. Hetzelfde jaar, in een van zijn beste seizoenen, won hij de Ronde van Spanje (en 13 ritten), de Omloop Het Volk, 4 ritten en het eindklassement van Parijs-Nice, 7 ritten in de Ronde van Italië en 1 rit in de Ronde van Zwitserland. 
 
Video : In 1958 won Richard Van Genechten de 38ste editie van de Ronde van CataloniëVideo: 1968, Eddy Merckx verplettert de tegenstand
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top