Hoe de revolutionaire Koeman succesvol alle principes bij Barcelona overboord kieperde

Sport | Maakt Ronald Koeman in zijn eerste seizoen bij FC Barcelona het onmogelijke waar? Bij de Catalaanse grootmacht werd na een moeizame eerste seizoenshelft gevreesd voor een overgangsjaar. Maar na het voorbije weekend staat Barça nu op amper vier punten van leider Atlético Madrid. De grote bezieler van deze comeback? Ronald Koeman.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nog elf speeldagen te gaan en het seizoen in de Spaanse hoogste afdeling zit erop. Lange tijd leek de titelstrijd in La Liga er eentje te gaan worden tussen de twee ploegen uit Madrid, met het lichte voordeel voor Atlético. Maar de voorbije weken en maanden dook plots de gigant uit Catalonië weer op. Sinds het ingaan van het nieuwe kalenderjaar 2021 is FC Barcelona in eigen land niet meer te houden. Barça verloor dit kalenderjaar nog geen enkele competitiewedstrijd: sterker nog, alleen tegen Cadiz werden twee punten verspeeld. De overwinning op Huesca van maandagavond betekende alweer de elfde competitiezege van 2021.

Waar Barcelona dus tot eind vorig jaar nog in het sukkelstraatje zat, is de wedergeboorte er nu helemaal. Die wordt toegedicht aan Ronald Koeman, de coach van FC Barcelona. Sinds hij de traditionele 4-3-3 liet vallen, waar Barcelona hoogdagen mee kende onder Pep Guardiola, is het niveau alleen maar stijgende. Koeman switchte naar een verijdeld 3-5-2 systeem waar heel wat teams nu zich de tanden op stuk bijten.

Ontbolsterde Pedri

Op de flanken opteert Koeman voor Sergiño Dest op rechts en Jordi Alba op links. Op het middenveld wordt meestal het trio Frenkie de Jong Sergio Busquets en Pedri gevormd. Koeman durft De Jong wel eens naar de defensie terugtrekken om op die manier met Lionel Messi, Antoine Griezmann én Ousmane Dembélé hogerop te voetballen. Achterin zijn Clément Lenglet en Oscar Mingueza certitudes. Speelt De Jong gewoon op het middenveld, dan viel de keuze voor derde verdediger op Samuel Umtiti of Gerard Piqué.

Vooral voor de ontbolstering van iemand als Pedri, een jeugdproduct van Barça, wordt de loftrompet boven gehaald. Zo werd de jongeman geselecteerd door bondscoach Luis Enrique voor de aankomende WK-kwalificatiematchen van Spanje.
“We hebben allemaal veel waardering voor zijn kwaliteiten”, zei Enrique over Pedri recent nog. “Het mooiste vind ik nog wel dat hij altijd zo rustig overkomt. Hij is bescheiden en heeft echt de balans gevonden tussen verdedigen en aanvallen.”

Profiterende Griezmann

Wie ook voordeel haalt uit het nieuwe systeem, is Antoine Griezmann. Sinds zijn overgang van Atlético Madrid is de Fransman zoekende en wisselt hij steeds tussen buitenspeler en spits en zit hij ook geregeld op de bank. Doordat Barcelona nu met twee spitsen speelt, heeft Griezmann een vergelijkbare rol gekregen als de rol die hij bij Atlético had.

Dembélé dwingt met zijn constante loopacties in de diepte de verdedigers om naar achteren te lopen. Dit creëert ruimte tussen de linies, waar Griezmann zich in aanspeelbaar kan maken. Al blijft de Fransman nog steeds ondergeschikt aan Messi, het is duidelijk dat hij zich stukken comfortabeler voelt in deze nieuwe rol, dan vanop de zijkant te acteren. Tegen Real Sociedad, de club waar het voor Griezmann allemaal begon, mag hij opnieuw tonen dat hij zich steeds beter in zijn vel voelt bij Barcelona.

Kijk op zondag vanaf 21 uur naar de partij tussen Real Sociedad en FC Barcelona via Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Ook het duel van de 28ste speeldag in La Liga tussen Atlético Madrid en Alaves, dat eerder zondag om 18u30 wordt betwist, kan je live meepikken op Eleven Sports 2.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top