Genk-Standard wordt veel meer dan een generale repetitie voor de bekerfinale

Sport | Standard en Racing Genk treffen elkaar eind april in de finale van de beker van België, maar de twee teams spelen deze vrijdag al tegen elkaar in de Jupiler Pro League. Inzet: (een waterkans op) play-off 1.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij Standard staat 24 april in rood omcirkeld. De finale tegen Racing Genk is de enige manier om het grijze seizoen van de Rouches nog kleur te geven. De Luikenaars staan momenteel 12de in de stand, en play-off 1 halen wordt dit jaar dan ook een schier onmogelijke opgave. Maar zolang er een kans is, blijft de hoop levend. Op vier speeldagen van het einde van de reguliere competitie staat Standard zes punten achter op de vierde plaats, die momenteel bezet wordt door Oostende. De troepen van Mbaye Leye kunnen zich mathematisch dus nog in de top vier hijsen – als alles meezit. Wat het ook wordt, het stamnummer 16 zet alles op alles. Te beginnen met de driepunter deze vrijdag op verplaatsing bij Racing Genk.
 
Standard afhankelijk van Amallah
 
Vorige zaterdag slaagden de Rouches erin om de negatieve spiraal te doorbreken met een felbevochten zege tegen Club Brugge. Ter herinnering: Standard blijft steken op de magere balans van 3 punten op 21 en drie opeenvolgende nederlagen. Op het veld van Eupen zijn de Luikenaars gebrand op een nieuwe doorstart, en daarvoor rekent het op Selim Amallah, één van de zeldzame Standard-spelers die zich dit seizoen in de kijker spelen.
 
“Salim is de technische leider van onze ploeg”, duidde Mbaye Leye al. “Hij kan het spel opentrekken. Als hij er niet is, is dat merkbaar in ons spel.” Waar João Klauss een versterking gebleken is voor de Luikse aanvalshoede, stelt vooral het rendement van Maxime Lestienne en Mehdi Carcela teleur. Die eerste creëert veel doelkansen, maar ontbeert efficiëntie sinds zijn komst naar de boorden van de Maas. De tweede werd tot kapitein benoemd sinds Leye de scepter zwaait, maar haalt al lang niet meer zijn oude niveau. Nu ook de jonge Nicolas Raskin in een mindere periode zit, kan de Luikse aanvalshoede bitter weinig gewicht in de schaal leggen.
 
Thorstvedt herstelt het evenwicht bij Genk
 
In het kamp van de tegenstander wordt de Limburgse aanval gekenmerkt door de doeltreffendheid van Paul Onuachu. De Nigeriaanse reus is niet enkel doeltreffend in de Jupiler Pro League; hij toonde ook zijn precisie en scherpte in de beker, vorig weekend in Anderlecht. De kwalificatie voor de finale kan zijn aangevers, Junya Ito en Theo Bongonda, een mentale boost geven – zij kenden de afgelopen weken een fysiek dipje. Maar de grootste verandering van de jongste matchen was de stabiliteit op het middenveld. Bryan Heynen, Patrik Hrošovský en vooral Kristian Thorstvedt rijgen de goede prestaties aaneen en smeden meer en meer automatismen.
 
Waar de Noorse middenvelder vooral gebruik maakt van infiltraties, vervullen zijn twee partners-in-crime eerder een defensieve rol. Een dubbele steunpilaar voor de Limburgse defensie, die in de loop van dit seizoen al te vaak aan zijn lot werd overgelaten. Ondanks de rode kaart voor Jhon Lucumí in het Astridpark hield de solide Genkse defensie stand. De strijdlust van Daniel Muñoz, die voorop ging in de strijd, is een lichtend voorbeeld voor elke voetbalschool. De defensieve sector van Genk, met Latijns-Amerikaanse toets, lijkt eindelijk compatibel met de rest van de groep. Kunnen John van den Brom en zijn manschappen zo hun doelen behalen?
 
Beleef de topaffiche Racing Genk-Standard deze vrijdag om 20u45 op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top