Hoe de dood van Antonio Puerta de rivaliteit tussen Betis en Sevilla opzij schoof

Sport | Al is sportief gezien de Madrileense derby tussen Atlético en Real Madrid de belangrijkste derby in Spanje, de meest beladen strijd om de eer van de stad is ongetwijfeld de Derbi Sevillano. De rivaliteit tussen beide teams balanceerde vaak op het randje. Maar één tragische gebeurtenis veranderde alles: de dood van Antonio Puerta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bético of Sevillista? Het is een levensbelangrijke vraag in de Andalusische hoofdstad. Want Sevilla houdt niet alleen van flamenco en tapas, maar is ook een op en top voetbalgekke stad. Helaas voor de fans gooit het coronavirus veel roet in het eten. Waar de supporters echter niet om zullen morren, is de huidige stand van beide clubs. Sevilla staat momenteel op een vierde plaats en blijft uitzicht hebben op Champions League-voetbal volgend jaar, terwijl Betis op plaats zes evenzeer strijdt voor een Europees ticket. Het verschil tussen beide teams telt amper zes punten. Er staat dus best wat op het spel in de komende Derbi Sevillano.

Hartaanval Puerta

Dat de strijd tussen Sevilla en Betis de heetste derby van Spanje genoemd wordt, heeft te maken met de bewogen geschiedenis tussen de twee. In het verleden durfden de supportersclans wel eens stevig over de schreef te gaan. Zo kreeg in 2007 de toenmalige coach van Sevilla een lege fles naar zijn hoofd gezwierd vanwege de Betis-fans. Juande Ramos moest toen afgevoerd worden naar het ziekenhuis. De match werd stilgelegd en later op neutraal terrein verder afgewerkt.

Het zou de geschiedenis ingaan als het Botellazo-incident. Tot op vandaag is dit het laatste noemenswaardige incident tussen de twee clans. Want hoewel de rivaliteit tussen beide teams sterk blijft voortleven, is de felheid ervan de laatste jaren toch iets afgezwakt. Een rechtstreekse aanleiding vindt men in de dood van Sevilla-speler Antonio Puerta. De linkerflankspeler stierf op 28 augustus 2007, amper enkele maanden na Botellazo. Een hartaanval enkele dagen daarvoor tijdens het competitieduel tegen Getafe werd hem fataal. Op amper 22-jarige leeftijd stierf Puerta, een heuse schokgolf raasde door Sevilla en bij uitbreiding heel Spanje.

Gedeeld verdriet

De dood van Puerta deed de supporters inzien dat er veel belangrijkere zaken zijn dan voetbal. De fans van Betis betuigden massaal hun steun en beide supporterslegioenen kwamen samen op straat om de jonge verdediger te eren. Sindsdien verlopen de derby’s in relatieve rust en met wederzijds respect, zowel op als naast het veld. Als er dan toch een positief iets aan de dood van Puerta mag onthouden worden, is het dat beide rivaliserende clubs nu door eenzelfde deur kunnen.

Morgen mag het Ramon Sanchez Pizjuan-stadion zich alvast opmaken voor een nieuwe Derbi Sevillano. Betis zal gebrand zijn op revanche. Los Beticos konden de voorbije vier confrontaties niet winnen van Sevilla. Betis trekt echter met vertrouwen richting de stadsrivaal. Zo won het de voorbije vier competitiematchen. En de laatste keer dat Betis nog eens won in Ramon Sanchez Pizjuan, leidde dat alvast tot een spektakelstuk. In januari 2018 werd het toen 3-5.

Volg de derby tussen Sevilla en Betis deze zondag live vanaf 21 uur op Eleven Sports 3, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het programma bij Eleven Sports voor speeldag 27 in La Liga:

Zaterdag 13/03
Real Madrid - Elche (vanaf 16u15 op Eleven Sports 1)
Getafe - Atletico Madrid (vanaf 21 uur op Eleven Sports 1)

Zondag 14/03
Sevilla - Betis (vanaf 21 uur op Eleven Sports 3)

Maandag 15/03
FC Barcelona - Huesca (vanaf 21 uur op Eleven Sports 1)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top