Legendarische wedstrijden: Genk - Westerlo eindigt op 6 - 6 dankzij scheidsrechter Amand Ancion

Sport |

Meer dan twintig jaar geleden ontving Westerlo de toenmalige landskampioen Racing Genk in Het Kuipje. Gewezen trainer van Westerlo, Jan Ceulemans, had zijn manschappen de hele week opgenaaid om de Genkies van het kastje naar de muur te spelen. Wie hij echter vergeten was tijdens de briefing was niemand minder dan scheidsrechter Amand Ancion.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgische scheidsrechter Amand Ancion stond in de jaren negentig te boek als één van onze beste vaderlandse scheidsrechters. Hij floot zowel topmatchen als razend spannende bekerwedstrijden. Ook in Europa floot de man regelmatig zijn wedstrijden. Typerend aan Ancion was dat hij makkelijk floot en vlug naar het karton greep, of dat nu rood of geel was.

Zijn vingervlugheid bleek helemaal door te slaan tijdens de openingsspeeldag van onze vaderlandse competitie in 1999. Toen, op een zwoele zomeravond in augustus, landskampioen Racing Genk afzakte naar het dappere Westerlo werd het voor de man blijkbaar eventjes te warm: hij trok maar liefst dertien kaarten waarvan er vier donkerrood getint waren in een wedstrijd dat hoe langer hoe meer een schouwtoneel van onkunde bleek te worden in plaats van sportiviteit.

Fysiek contact uit den boze

De ellende begon al vanaf de negende minuut. Genk-spits Branko Strupar ging maar al te graag liggen over het uitgestrekte been van een nobele Westerlo-verdediger waarop de scheids een penalty floot. Strupar zette die feilloos om en bracht Genk op 1-0. Westerlo liet zich niet uit het lood slaan en maakte tien minuten later de eerlijke gelijkmaker. Dat was het teken voor Ancion om opnieuw van zich te laten horen. De man vond dat een aangeschoten handsbal opnieuw een penalty verdiende en Strupar nam dit cadeau dankbaar in ontvangst (2-0).

Tien minuten lang rond de pauze waande scheidsrechter Ancion zich blijkbaar in een balletzaal in plaats van op een voetbalveld: fysiek contact was uit den boze en moest streng bestraft worden. Hij deelde tijdens zijn korte dagdroom maar liefst drie rode kaarten uit. De eerste aan Westerlo-verdediger Marc Schaessens omdat hij te laat kwam bij een tackle, de tweede aan Wilfried Delbrouck (tweede geel) na een licht contact en de derde aan Benoît Thans na een duwfout (tweede keer geel) waarbij de duellerende Genk-speler in kwestie maar al te graag ging liggen. Na 47 minuten stond Westerlo nog maar met negen spelers op het veld, tegenover Genk met tien.

Strafschoppenfestijn

Wakker geworden uit zijn diepe slaap, herkende Ancion in de tweede helft blijkbaar terug het witte krijt van de grasmat. In plaats van omwille van fysiek contact met kaarten te strooien, strooide hij dan maar nog eens met drie strafschoppen. Maar hij kon het niet laten: ook Genk-verdediger Van Geem kreeg nog een billijke rode kaart. Eentje om het af te leren, zeg maar. Op het einde van de reguliere speeltijd stond het 6 - 6. Vijf van de twaalf doelpunten kwamen tot stand door een penalty, en dus mede door scheidsrechter Armand Ancion die nadien stevig op het matje geroepen werd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.