Hoe het vertrek van Joakim Maehle het systeem van John van den Brom overhoop gooide

Jupiler Pro League | Het draait sinds de jaarwisseling niet zo lekker meer bij Racing Genk. Afgelopen woensdag werden de Limburgers overklast door KV Oostende, dat verrassend een gooi doet naar deelname aan Play-off 1. Hoewel Genk nog steeds als derde evenzeer deel uitmaakt van de play-offs voor de titel, is de vorm tanende en moeten de alarmklokken stilaan beginnen luiden. Vanavond geldt enkel een zege tegen Beerschot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Mijn favoriete formatie is de 4-3-3, maar je moet ook durven kijken naar wat het beste is voor het team. Voorlopig zie ik geen signalen dat ik op deze manier niet meer kan verder werken, al zijn er altijd wel momenten waarop je als coach wijzigingen kan aanbrengen”, vertelde Genk-coach John Van den Brom recent nog. De vragen omtrent zijn systeem lijken best terecht, want sinds zijn switch naar de 4-3-3 loopt het een pak minder bij Genk.

Want nog niet zo lang geleden speelde Genk met een driemansachterhoede. De 3-4-3 werd geïntroduceerd door Jess Thorup, maar we weten allemaal ondertussen dat die even snel met de noorderzon vertrok. Toch legde het systeem Genk geen windeieren. Ook na het vertrek van Thorup en de intrede van Van den Brom voetbalde Genk fluks met de 3-4-3. Van oktober tot december werd er amper één keer verloren. Maar tijdens de wintermercato veranderde er echter veel. Flankverdediger Joakim Maehle trok richting Atalanta en John van den Brom was genoodzaakt om zijn systeem om te gooien naar de  4-3-3. Sindsdien werd er nog maar slechts twee keer gewonnen.

Verdwenen automatismen

Gelukkig hebben ze bij Genk dit seizoen iemand rondlopen die de ballen met de ogen toe binnen knalt. Paul Onuachu is de huidige topschutter in de Jupiler Pro League en doet het met 23 goals meer dan aardig. Maar de vorm van de spelers rond hem moet dringend zorgen beginnen baren. Junya Ito en Theo Bongonda flitsen niet meer zoals eerder dit seizoen. En metronoom Bryan Heynen vindt niet altijd meer het juiste aanspeelpunt.

Maar vooral de zorgen in de defensie zijn duidelijk toegenomen sinds het vertrek van Maehle. Van den Brom probeerde met de Mexicaan Gerardo Arteaga en de Ecuadoriaan Angelo Preciado het vertrek van Maehle op te vangen. Hoewel die laatste al mooie dingen heeft getoond, is het duidelijk dat Preciado nog wat aanpassingstijd nodig heeft. Net daarom switchte Van den Brom naar de 4-3-3, of soms de 4-2-3-1, maar niet met het gewenste resultaat als gevolg.

Keeperskwestie

Dat de automatismen bij Genk wat gesmolten zijn als sneeuw voor de zon, belichaamt Daniel Muñoz nog het best. De Colombiaan werd dit seizoen al op verscheidene plaatsen neergeplant. Zo vertoefde hij reeds in de driemansachterhoede, maar evenzeer op het middenveld en recent nog als rechtsback. Ook de mayonaise met landgenoten Jhon Lucumi en Carlos Cuesta pakt minder. Die laatste was allesbehalve tevreden toen hij tegen Oostende na 36 minuten naar de kant werd gehaald door Van den Brom.

Ook heeft Genk weer een keepersissue. Danny Vukovic was dit seizoen de onbetwiste nummer 1 tussen de palen. Tot eerder deze maand Van den Brom besliste om Vukovic aan de kant te schuiven en Maarten Vandevoordt opnieuw te bombarderen tot nummer 1.

Het wordt hopen voor Vandevoordt dat de keuze geen vergiftigd geschenk wordt, met Genk dat niet bepaald de goede resultaten aan elkaar rijgt momenteel. Positief is wel de komst van Mark McKenzie. De jonge Amerikaan lijkt voor wat extra stabiliteit en body te zorgen in de broze defensie van de Limburgers. Aan John Van den Brom en de zijnen om tegen Beerschot vandaag de rug te rechten.

Pakt Genk in eigen huis nog eens de driepunter? Dan moeten de Limburgers zich ontdoen van Beerschot. Kijk vandaag naar hun confrontatie vanaf 18u15 via het kanaal Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top