Schalke-Dortmund: de sleutel van de ‘Revierderby’ ligt bij de defensies

Sport | Rond weinig affiches in de Bundesliga hangt zo’n aura als rond de partij tussen Schalke 04 en  Borussia Dortmund, ofte de ‘Revierderby’. Zaterdag om 18u30 kijken beide teams elkaar in de ogen op de 22ste speeldag van de Bundesliga. Slechts één iets lijkt op voorhand vast te staan: de beste defensie zal overwinnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De slechtste defensie uit de Bundesliga tegen de slechtste defensie uit de huidige top 6: de ‘Revierderby’ tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund dreigt andermaal een beproeving te worden voor de defensies van beide teams. Sinds het begin van de competitie incasseerden de mannen uit Gelsenkirchen 52 goals in 21 wedstrijden. Met één luttele zege op de teller en 15 gemaakte doelpunten hoef je geen Einstein te zijn om de rode lantaarn in de Bundesliga aan te wijzen.
 
Die Schwarzgelben kunnen evenmin van de daken schreeuwen dat ze goed bezig zijn. Slechts zesde in het klassement en 16 punten achterstand op koploper Bayern: nee, het loopt niet over rozen voor Borussia Dortmund dit seizoen. Om niet te zeggen dat de titeldroom vervlogen is. Het is redden wat er te redden valt, met name een plaats in de Champions League. Maar met een 4 op 15 is het laatste ticket voor het kampioenenbal momenteel zes punten verwijderd. Bovendien zullen Eintracht Frankfurt, derde in de stand, en Wolfsburg, vierde, hun plaatsen met hand en tand verdedigen.
 
Schalke is over zijn hoogtepunt heen
 
Met respectievelijk acht en zeven landstitels maken Borussia Dortmund en Schalke 04 deel uit van de monumenten in de Duitse competitie. Enkel in Beieren kon men doorheen de jaren weerstaan aan de golven uit het Ruhrgebied, met 'Rekordmeister' Bayern op kop (30 landstitels) en daarachter FC Nuremberg (9 titels).
 
Schalke 04 kon zich niet meer tot kampioen kronen sinds de Duitse hereniging. Voor de laatste landstitel moeten we ver terug in de tijd, naar 1958. Eeuwige rivaal Borussia Dortmund daarentegen heeft vijf keer de landstitel veroverd sinds de hereniging, en 8 keer sinds de creatie van de Bundesliga.
 
Dortmund zonder reddingsboei
 
De jongste jaren ontpopten de Borussen zich tot de uitdager van Bayern München. De ploeg uit het Signal Iduna Park biedt aardig weerwerk tegen het Duitse instituut, maar helaas voor de spankracht van de Bundesliga slaagt Dortmund er sinds het vertrek van Jürgen Klopp niet meer in om te wedijveren met de Rekordmeister.
 
De schuld ligt bij een defensie die in de loop der jaren steeds krakkemikkiger is geworden. Ondanks hun offensieve slagkracht slagen de ploegmaats van Axel Witsel er maar niet in om de communicatieproblemen in het defensieve compartiment te verhelpen. Thomas Meunier, die aangetrokken werd om de motor weer aan te zwengelen, kon het tij evenmin keren.

Tegenover Schalke 04 moet Dortmund zich hoeden voor onderschatting. De ploegmaats van Benito Raman voelen het degradatiespook in hun nek hijgen en zullen met het mes tussen de tanden aan de aftrap verschijnen. Welke defensie zal als eerste geënterd worden en wie zal schipbreuk lijden?
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het programma van de 22ste speeldag in de Bundesliga:

Zaterdag:
Eintracht Frankfurt - Bayern München (vanaf 15u30 op Eleven Sports 1)
FC Köln - Stuttgart (vanaf 15u30 op Eleven Sports 2)
Schalke 04 - Borussia Dortmund (vanaf 18u30 op Eleven Sports 1)

Zondag: 
Hertha Berlin - RB Leipzig (vanaf 15u30 op Eleven Sports 3)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top