En-Nesyri vs. Haaland: een duel tussen twee wereldspitsen in de Champions League

Sport | FC Sevilla ontvangt Borussia Dortmund in de heenmatch van de achtste finales in de Champions League. Het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán wordt het decor van een confrontatie tussen twee rasspitsen: Youssef En-Nesyri en Erling Haaland. Ondanks hun jonge leeftijd vertegenwoordigen ze de offensieve slagkracht van hun team. Welke van de twee wint de match in de match?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ze zijn allebei jong, staan hoog in de topschutterstand van hun respectieve competities en zijn allebei rot van het talent. Hun namen: Youssef En-Nesyri en Erling Haaland. Zowel in Sevilla als in Dortmund mogen ze zich gelukkig prijzen om zulke spitsen in hun rangen te hebben.
 
Beiden streken bij hun huidige club neer in januari 2020. Na amper één jaar hebben ze hun meerwaarde al meer dan bewezen. Ondanks hun jonge leeftijd, zijn de Marokkaan (23 jaar) en de Noor (20 jaar) uitgegroeid tot de steunpilaren van hun teams. Ze dragen de verantwoordelijkheid voor de aanvalslinie op hun schouders.
 
Twee fenomenen met duizelingwekkende statistieken
 
Als we de statistieken laten spreken, wordt die stelling nog meer kracht bijgezet. Youssef En-Nesyri lukte 17 goals in 32 matchen voor Sevilla dit seizoen. Een record voor de ex-speler van Malaga en Leganés, die voordien nooit meer dan elf doelpunten per seizoen gescoord had. De Marokkaan is dit seizoen de topschutter van zijn club, met een straatlengte voorsprong op de 7 doelpunten van Lucas Ocampos. Hij is tevens de op één na beste schutter van de Liga met 13 stuks, achter Luis Suarez (16 goals).
 
Erling Haaland doet nog beter. Sinds september scoorde de Noorse wonderboy 22 keer in 22 wedstrijden. Daarbovenop verstuurde hij 6 beslissende passes. Vorig seizoen tekende de jongeling voor 44 goals in 40 matchen (met Salzburg in Oostenrijk, nadien met Dortmund in Duitsland). Ondanks zijn afwezigheid van één maand in december 2020, prijkt Haaland dit seizoen op de derde plaats in de topschuttersstand van de Bundesliga, met 14 rozen.
 
Wendbaar en steeds goed geplaatst: de twee aanvallers zijn in staat om met elk reglementair lichaamsdeel te scoren. Maar met hun linkervoet richten ze de meeste schade aan: met pure kracht bij Haaland, met precisie bij En-Nesyri.

Vlotte vs. moeizame start
 
Waar Haaland bij zijn komst in Borussia vrijwel meteen zijn rekening opende, kampte En-Nesyri wel met aanpassingsproblemen. Na enkele moeilijke jaren kwam hij pas in 2018 tot ontbolstering bij Leganés, in Spanje. Hij trekt de aandacht van Sevilla, die hem in 2020 inlijft voor zo’n 20 miljoen euro. Zijn start is moeizaam. Tijdens de Europese Supercup tegen Bayern München verkwanselde de Marokkaanse international enkele kansen. Hij kon de nederlaag van zijn team niet vermijden.
 
Vandaag hebben de Andalusische supporters het potentieel van En-Nesyri goed begrepen. De rest van Europa ook: de topclubs trekken aan zijn mouw. Vanavond zijn alle ogen gericht op de twee uitersten van het veld: welke van de twee – Haaland of En-Nesyri – kan zijn club naar de kwartfinales loodsen?
 
Volg het duel tussen FC Sevilla en Borussia Dortmund aanstaande woensdag 17 februari vanaf 20u50 live op Proximus Sports 2, beschikbaar via de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top