Statistieken JPL - #24: bezoekers aan de winst

Sport |
24e speeldag in de Jupiler Pro League en 24 doelpunten: dat is de balans van de wedstrijden in de hoogste Belgische voetbalklasse in het afgelopen weekend. Vijf ploegen wisten buitenshuis de punten te pakken: alleen KV Oostende kon de drie punten thuis houden. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Dankzij de zege van de kustploeg staan de troepen van Alexander Blessin op de vijfde plaats van het klassement, op slechts 2 punten van de top 4. Het ziet er goed uit voor Oostende, want in hun laatste acht duels komen ze alleen nog uit tegen ploegen uit de rechterkolom van het klassement, op Racing Genk en Beerschot na. KVO heeft dus zijn twee duels tegen de grotere ploegen al achter de rug.
 
Eindelijk succes buitenshuis voor Anderlecht
 
Anderlecht is gaan winnen in Genk (1-2). Niet alleen haalde paars-wit een uitstekend resultaat tegen een rechtstreekse concurrent voor de top 4, maar ze deden dat ook nog eens buitenshuis. De laatste overwinning van Anderlecht op verplaatsing dateert al van 23 oktober van vorig jaar (2-3 bij Kortrijk). Een belangrijke zege dus voor de jonkies van Vincent Kompany met het oog op de rest van de competitie: daarin staat Anderlecht nog enkele grote affiches te wachten, tegen Standard, Antwerp en Club Brugge.
 
Racing Genk verliest terrein in 2021
 
Tot eind december leek Racing Genk moeiteloos af te stevenen op een plek in Play-offs 1, maar sinds januari vergaat het de Limburgers minder goed. In 2021 haalde de club van trainer John Van den Brom maar 5 op 21. Alleen Charleroi (5 op 21), Cercle Brugge (3 op 21) en Waasland-Beveren (2 op 21) doen het even slecht of slechter dan de Genkenaars in 2021. Buiten een wedstrijd tegen Cercle Brugge en eentje tegen STVV staat Genk alleen nog tegenover ploegen uit de linkerkolom van het klassement. De Limburgers zullen dus snel een tweede adem moeten vinden, zo niet dreigen in de komende weken alle inspanningen tevergeefs te zijn geweest. 
 
Strijd om het behoud: nog drie ploegen
 
Van de laatste vijf ploegen in het klassement heeft alleen Eupen een punt gepakt. STVV, Moeskroen, Cercle en Waasland-Beveren verloren hun wedstrijd. De Kanaries van Peter Maes tellen nu 30 punten en lijken uit de gevarenzone te zijn: op 8 speeldagen van het einde van de competitie hebben ze 8 en 9 punten voorsprong op de laatste twee ploegen in de stand. De strijd om het behoud lijkt zich te zullen gaan afspelen tussen drie ploegen: Moeskroen, Cercle Brugge en Waasland-Beveren zullen wellicht tot de laatste speeldag verwikkeld zijn in een hevige strijd. De Hurlus zijn in het voordeel met 5 punten voorsprong op Cercle en 6 punten op Waasland-Beveren. Moeskroen heeft echter wel nog het moeilijkste programma, dus alles is mogelijk.
 
Topscorers: Lang is een doelpuntenmachine
 
Paul Onuachu is er afgelopen weekend niet in geslaagd te scoren. Met 22 doelpunten blijft de Nigeriaan van Racing Genk wel aan de leiding van de topschutterstand. Zijn 'dichtste' achtervolgers, Thomas Henry (OHL, 17 goals), Gianni Bruno (Zulte-Waregem, 13 goals), Yuma Suzuki (STVV, 13 goals) en Fashion Sakala (KVO, 13 goals) konden wel scoren. Het opmerkelijkste feit van de 24e speeldag voor de topschutters zijn echter de twee treffers van Noa Lang (Club Brugge): daarmee komt de ex-belofte van Ajax in de top 10 van de topscorers van de JPL met 11 goals. In de laatste 7 wedstrijden van blauw-zwart scoorde Lang 6 keer en gaf hij 4 assists. Indrukwekkende statistieken, net als de 24 op 24 van zijn ploeg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top