Wintermercato 2021: de belangrijkste transfers uit de JPL op een rijtje

Jupiler Pro League |

Januari is traditioneel gezien een belangrijke maand in het Belgische profvoetbal. Dan verhuizen immers heel wat spelers naar nieuwe clubs in binnen- en buitenland. Proximus Pickx ging na wat de belangrijkste transfers zijn uit de Jupiler Pro League tijdens het wintermercato van 2021.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Laten we meteen een open deur intrappen: ook het coronavirus laat zijn sporen na op de transfercarrousel van de Jupiler Pro League. Volgens de krant Het Laatste Nieuws werden er tijdens deze wintermercato 113 transfers verricht en dat is het laagste aantal in jaren. Ter vergelijking: in januari 2020 wisselden er 137 spelers van kamp. Toch werden er deze wintermercato opnieuw enkele opmerkelijke transfers gedaan. Elke ploeg probeerde zijn slag te slaan door ofwel spelers te kopen, te huren, te verkopen of te verhuren.

Anderlecht
Anderlecht zit financieel aan de grond. Daarom heeft het clubbestuur alles in het werk gezet om overbodige spelers te verhuren of te verkopen. Michel Vlap was daar één van. Vlap verruilde in 2019 het Nederlandse Heerenveen voor paars-wit, maar kon er helaas geen potten breken. Hij wordt tot aan het einde van dit seizoen uitgeleend aan het Duitse Arminia Bielefeld dat in de Bundesliga aantreedt. Ook Nany Dimata verlaat het nest: de 23-jarige spits wordt tot het einde van het seizoen verhuurd aan het Spaanse Espanyol, dat ook een aankoopoptie verkreeg. Net voor middernacht werd bekendgemaakt dat ook Zakaria Bakkali Anderlecht zal verlaten. De 25-jarige vleugelspeler wordt uitgeleend aan Beerschot en zal tot het einde van dit seizoen zijn spelerscarrière aan 't Kiel voortzetten.

Antwerp
The Great Old kampte tot voor kort met nijpende defensieve problemen. Daarom komt centrale verdediger Maxime Le Marchand (Fulham FC) de rangen van FC Antwerp vervoegen tot aan het einde van dit seizoen. Het keepersprobleem bij Antwerp speelde Ivan Leko al parten en nu grijpt het bestuur ook in: met Ortwin De Wolf (Eupen) krijgen de Antwerpenaren tijdelijke versterking onder de lat. Antwerp liet ook enkele spelers vertrekken: Benavente keert terug naar Charleroi en Junior Plus trekt naar Sint-Truiden. Voor verdedigers Vukotic en Juklerod werd het deze wintermercato balen. Vukotic zag zijn nakende transfer naar Waasland-Beveren afspringen en het bestuur van Antwerp besloot om om verdediger Simen Juklerod voorlopig uit de kern te houden. De linksback heeft een contract bij Racing Genk getekend dat deze zomer ingaat maar Antwerp wil elke kans op belangenvermenging vermijden. 

Club Brugge
Dat Club Brugge stevig uitgehaald heeft op de transfermarkt is een understatement. Mannaert en co kochten de Nederlandse goalgetter Bas Dost voor om en bij de 4 miljoen euro van Eintracht Frankfurt en dat heeft Brugge geen windeieren gelegd. Blauw-zwart verwelkomt ook oudgedienden Stefano Denswil (Bologna) en Nabil Dirar (Fenerbahçe SK). Simon Deli wordt tot aan het einde van dit seizoen uitgeleend aan zijn oude club Slavia Praag. Opvallend: Club huurt het 21-jarige Nederlandse talent Tahith Chong van Manchester United voor de rest van het seizoen.

Racing Genk
Racing Genk verloor deze wintermercato haar rots in de branding Joakim Maehle aan het Italiaanse Atalanta Bergamo. Dankzij deze transfer ontving Genk meer dan 11 miljoen euro. Als een goede huisvader besteedde Genk niet direct al haar miljoenen: de club hield de vinger stevig op de knip en trok met Angelo Preciado (Independiente del Valle) en Mark Mckenzie (Philadelphia) slechts twee verdedigers aan. 

Mis niks van de Jupiler Pro League dankzij de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx

Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top