One day, one goal: Emanuele Giaccherini scoort een van de meest bizarre owngoals ooit

Serie A | Een owngoal maken zorgt quasi altijd voor gênante taferelen voor de speler in kwestie. Maar op een novemberavond in 2018 tekende de Italiaan Emanuele Giaccherini voor een van de meest bizarre owngoals ooit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

4 november 2018. Chievo Verona ontving voor speeldag 11 in de Serie A Sassuolo. Het seizoensbegin voor een van de twee clubs uit Verona was niet meteen denderend te noemen. Van de tien voorgaande duels werden er acht partijen verloren. De andere twee eindigden op een gelijkspel. Chievo wachtte dus nog steeds op een eerste zege.

Wanneer Sassuolo over de vloer kwam, wist Chievo lange tijd stand te houden. Pas naar het einde van de eerste helft toe kraakte de Chievo-verdediging en scoorde Federico Di Francesco namens Sassuolo. In de tweede helft bleven de bezoekers baas, maar stond Chievo-doelman Stefano Sorrentino telkens pal. Chievo zette er maar weinig tegenover.

Wanneer iedereen dacht dat het bij de krappe 0-1 zou blijven, zat het venijn echter nog in de staart. Sorrentino wist een dot van een kans voor Domenico Berardi nog te pakken, maar de bal bleef echter in het spel en botste in een boogje tot bij ploegmaat Giaccherini. Die wou kalmpjes met de borst de bal terugspelen op zijn doelman, ware het niet dat Sorrentino nog op de grond lag. De Chievo-doelman probeerde nog recht te krabbelen en naar de bal te grijpen, maar het leer rolde knullig over de doellijn. Sassuolo won met 0-2, maar na de wedstrijd ging vooral de owngoal van Emanuele Giaccherini viraal.

Degradatie naar Serie B

Het eigen doelpunt van de Italiaan illustreerde misschien wel op een harde manier het rampjaar van Chievo, dat aan het seizoen moest beginnen met een verminderd aantal punten. De club kreeg namelijk een straf van de Italiaanse voetbalbond wegens financiële fraude. In eerste instantie werd een puntenaftrek van vijftien punten voorgesteld, uiteindelijk werd dat herleid naar min drie.

Het hielp Chievo echter niet. Pas op speeldag 19 pakte het team zijn eerste driepunter van het seizoen. Amper één keer werd dat scenario herhaald. Met slechts twee zeges eindigde Chievo op de laatste plaats en was de degradatie naar de Serie B onvermijdelijk. Sindsdien blijft het wachten op een terugkeer van Chievo in de hoogste afdeling van Italië.

En Giaccherini? Die is intussen 35 jaar en voetbalt nog steeds bij Chievo. Ooit verging het hem een pak beter, bij ploegen als Juventus, Sunderland en Napoli. Voor de nationale ploeg van Italië scoorde hij in 29 interlands 4 keer. Eén goal zullen we als Belg nooit vergeten. Het was namelijk Emanuele Giaccherini die de openingsgoal maakte voor Italië tegen de Rode Duivels op het EK van 2016. België verloor toen zijn eerste groepsmatch met 0-2 van Italië.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons vorige verhaal over de speciale penalty van Éric Bauthéac.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top