Mythische vieringen: Van Nistelrooy neemt wraak met uitdagende viering

Sport | Ruud van Nistelrooy is één van de beste spitsen die Nederland ooit heeft gehad. De aanvaller was een garantie op doelpunten en in 2005 zorgde hij voor een zeer opvallende viering na een goal tegen het nietige Andorra. 'Van the Man' scoorde toen geen punten bij het grote publiek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Andorra is het kneusje van Europa en ze krijgen vaak een karrenvracht aan doelpunten tegen. Het is dan ook geen verrassing dat zij de schade vooral proberen te beperken en daarvoor alle mogelijke middelen proberen te gebruiken.

Voor velen was het in september 2005 een grote eer om tegen het grote Nederland te mogen spelen. De spelers van Andorra hebben immers bijna allemaal nog een gewone job naast het voetbal. Tegen het grote Oranje kenden ze echter een bizarre avond en de 35.000 aanwezigen zagen vooral Ruud van Nistelrooy in de schijnwerpers staan.

Uitdagend vieren

Op 7 september 2005 ontving Nederland Andorra in Eindhoven en Oranje won deze WK-kwalificatiewedstrijd met 4-0. De doelpunten werden gescoord door Rafael van der Vaart en Ruud van Nistelrooy (twee keer). Antoni Lima scoorde ook een own-goal. Lima eiste samen met Van Nistelrooy een hoofdrol op.

De Andorrees kwam Van Nistelrooy jennen toen die een strafschop miste. De toenmalige spits van Manchester United haalde nadien zijn gram door de 4-0 te scoren. De Nederlander zocht Lima op en ging ostentatief voor hem staan en juichen. Van Nistelrooy kreeg nadien veel kritiek vanwege die actie en gaf er meer uitleg over.

Van Nistelrooy erkent fout

“Ik weet ook wel dat het eigenlijk niet kon wat ik deed. Ik heb het nog niet zo vaak gehad dat iemand me zo geïrriteerd heeft", zei Van Nistelrooy over Andorra-verdediger Lima. "Die gele kaart is ook niet zo erg, het moest gewoon eventjes." De bijzonder opvallende viering kan je onderaan het artikel terugvinden.

Nederland ging uiteindelijk naar het WK in Duitsland en werd er in de 1/8ste finales uitgeschakeld door Portugal. Van Nistelrooy ging nog tot 2011 door als international en hing in 2012 de schoenen aan de haak. Hij speelde in zijn carrière voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Malaga. Van Nistelrooy is nu trainer van de U19 van PSV.

In deze nieuwe reeks behandelen we mythische vieringen en eerder kon je al de zeer passionele viering van Diego Armando Maradona op het WK 1994 herbeleven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top